A szemle fődíját Kecskés Csenge Nova című animációs kisfilmje hozta el. Idén is három kategóriában díjazta az alkotásokat a zsűri: általános iskolás, középiskolás és fiatal filmesek filmjeit ismerték el a filmes seregszemlén.

A hétfőtől vasárnapig a budapesti Aranytíz Kultúrházban megrendezett 30. Országos Diákfilmszemlén többi között animációkat, filmdrámákat, dokumentumfilmeket, rövidfilmeket, természetfilmeket, digitális rajzanimációs etűdöket, krimi-vígjátékot, reklámfilm-paródiákat és horrorfilmeket díjazott a zsűri. A filmszemlén közönségdíjat és alkotói díjat is kiosztottak. A zsűri elnöke Matkócsik András operatőr, filmrendező volt.

Merza Gábor független filmes, Papp László médiatanár és Szőke András Balázs Béla-díjas filmrendező 30 éve azért hozták létre a diákfilmszemlét, hogy a fiatal filmeseknek is bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak. Az általános iskolás, középiskolás és fiatal filmesek saját korosztályi környezetükben mutathatják be legújabb filmes munkáikat a nagy nyilvánosság és a szakmai közönség előtt.

A szervezők a diákfilmszemle céljának nevezték azt is, hogy a filmezéssel foglalkozó fiatal generáció tagjai megismerjék egymást, és a jövőben is együtt tudjanak működni szakmai pályafutásuk alatt.

Forrás: MTI / Diákfilmszemle / Címlapkép:  30. Országos Diákfilmszemle / Fotó: Merza Márton