Az egyesület tagjai minden évben a szavazataikkal döntik el – a közönségük véleményét is közvetítve –, hogy az előző évben bemutatott magyar filmek közül melyiket tartják a legjobbnak.

Az Art Mozi Egyesület Díját a Külön Falka című, magas szakmai színvonalon megvalósított filmjéért, a társadalom peremén élők életének érzékeny, empatikus ábrázolásáért, az amatőr szereplők kivételesen hiteles alakításában történt bemutatásáért, a film humanizmusáért, Kis Hajni filmrendezőnek ítélték” – olvasható az indoklás az egyesület Facebook-oldalán.

„Sokat jelent ez az elismerés, különösen úgy, hogy a Külön Falkát több mint egy éve mutatták be, és még múlt héten is telt házzal vetítették" – reagált a díjra a rendező. „A legjobb pedig azt hallani emberektől, hogy több év terápiával ért fel nekik a film megnézése, hogy vannak akiket átsegít nehéz élethelyzeteken. Igazából ezért éri meg mindezt csinálni."

forrás: Art Mozi Egyesület Facebook-oldala

A Külön falka főhőse a tizenkét éves, vadóc Niki (Horváth Zorka), aki a nagyszülei tiltása ellenére felveszi a kapcsolatot a börtönből frissen szabadult édesapjával (Dietz Gusztáv). A dráma a tavalyi Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, idén 3 kategóriában győzedelmeskedett a Magyar Mozgókép Díj átadóján, a legjobb forgatókönyv és legjobb elsőfilm mellett a legjobb nagyjátékfilmnek is megválasztották. Jelenleg az HBO Max és a Cinego kínálatában érhető el. A sorozatos díjak és a közönség szeretete ellenére Kis Hajni következő filmtervének nem szavazott bizalmat a Nemzeti Filmintézet.

Az Art Mozi Egyesület célja az art filmeket vetítő, nemzetközi mozilánctól független mozik érdekeinek, és az artfilmeket forgalmazó magyarországi vállalkozások érdekeinek szervezett képviselete, védelme. A díj létrehozásáról 2008-ban döntött az egyesület, első alkalommal Gigor Attila rendezőnek A nyomozó című filmjéért ítélték oda az elismerést, Pogány Gábor Benő szobrászművész alkotását.

címlapkép: Borsos Erika a Mozisok Országos Szövetségének elnöke és Kis Hajni / forrás: Art Mozi Egyesület FB-oldala