Az ASIFA (ASSOCIATION INTERNATIONALE DU FILM D'ANIMATION - International Animated Film Association)  szervezete 1961-ben alakult meg Franciaországban, az UNESCO tagszervezeteként. Célja az animációsfilm, mint mûvészeti és kommunikációs forma terjesztése és pártolása, programjai közé tartozik többek között az Animáció Nemzetközi Napjának (október 28-nak) megünneplése is. 44 éves fennállása alatt 58 ország háromezer mûvésze és 21 ország helyi csoportja kapcsolódott hozzá. Az ASIFA elsõ elnöke Norman McLaren volt, a kanadai animáció kiemelkedõ egyenisége.

Az animációsfilm mûfajának képviselõi, alkotó mûvészei magánemberként vagy helyi csoport részeként csatlakozhatnak az ASIFA szervezetéhez. Magánemberként több, mint háromezer tagja van a szervezetnek, így Magyarországról is néhányan, hazánkban viszont a Manifeszt az elsõ olyan egyesület, amely 12 alapító tagjával és alapszabályának célkitûzéseivel képes volt az Asifa feltételeit teljesíteni, és így csoportként, helyi szervezetként tagjává válni.

A közvetlen kapcsolatot az Asifa tagjaival a helyi csoportok tartják fenn, akik közül sokan, mint például az amerikaiak is, saját havi hírlevelet szerkesztenek, és vetítéseket rendeznek. A nemzetköziség megteremti a kapcsolatot a különbözõ országok egyesületei között, valamint közvetlen összekötetést biztosít a nemzetközi rendezvényeknek; animációs fesztiváloknak és konferenciáknak, melyeknek igazodniuk kell az ASIFA elõírásaihoz.

Az Asifa Hungary megalakulásával immáron 28 Asifa Group mûködik világszerte. Ausztria, Bulgária, Dél-Korea, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Horvátország, India, Izrael, Irán, Japán, Kanada, Kína, Olaszország, Románia, Szlovákia, Svédország, Svájc, Szerbia-Montenegro egy-egy helyi szervezete és az Egyesült Államok 7 helyi szervezete ( Asifa-Central, Asifa-Colorado, Asifa-EAST, Asifa-Hollywood, Asifa-Northwest, Asifa-San Francisco, Asifa-Washington ) után alakult meg az Asifa Hungary. A magyarországi ASIFA csoport megalakulását Vesna Dovnikovic, Thomas Renoldner és Igor Prasser igazgatósági tagok ajánlásával az ASIFA Board tagjai 18:0 arányú szavazással támogatták.