2019. 12. 30. filmhu

2019 legjobb férfi alakításai

Ezekre az alakításokra sokáig emlékezni fogunk

A legjobb színésznők után most a férfiakon van a sor: az idei kedvenceink közt szerepel szimpatikus szélhámos, egy csapatnyi bulizó fiatal, szikár nyomozó, háborús túlélő és egy parádés vámpírvadász is. Idén is bőséggel elláttak minket emlékezetes alakításokkal, kíváncsian várjuk, milyen izgalmas szerepekét lehet majd rajongani a következő évben.

5. Krisztik Csaba (Valan - Az angyalok völgye)

Az idei év nagy felfedezése volt Krisztik Csaba, aki végig magas hőfokon égve, a rendőrtiszt traumáját és keménységét egyaránt visszaadva nyomozott Bagota Béla erdélyi thrillerében. A felfedezés szóval persze óvatosan kell bánni, hiszen Krisztik már évek óta bizonyítja tehetségét színházi darabokban, 2019-ben annyi történt, hogy már egy mozi főszerepben is láthatjuk őt. Egy külföldi filmekből már jól ismert típuskaraktert töltött meg élettel, a démonaival küzdő nyomozót, akit egy múltbéli családi tragédia legalább akkora próbatétel elé állít, mint a bűntény, amit rögeszmésen próbál megoldani. (VD)


4. Yorgos Goletsas és a Falka
(FOMO)

Rendhagyó módon listánk negyedik helyét nem egy csak fő, hanem egy egész csapat foglalja el: a FOMO főszereplői, Yorgos Goletsas, Bouquet Gergely, Pokorni Ábel és Sipöcz András mindannyian elsőfilmesek, akikre az a nehéz feladat hárult, hogy saját generációjukat a legellenszenvesebb oldaláról mutassák be, mégis öröm volt nézni őket, ahogy nyakig merülnek az éjszakai káoszba. A Falka tagjairól egyre durvuló prankjeik közben leolvad a jófejkedő máz, a Deep Glaze zenekar frontembere által alakított főhős pedig megbocsáthatatlan dolgot művel – mégsem tudjuk megutálni teljesen ezt a bandát, köszönhetően annak, hogy a fiatal színészek hihetetlen természetességgel hozzák az összeszokott baráti társaságot, filter nélkül szívatják egymást, könnyedén tolják a hülyeséget a kamerába. (HB)


3. Szabó Kimmel Tamás
(Apró mesék)

A II. világháború utáni főváros zavaros medrében halászó szélhámos, Hankó figuráját legalább annyira Szabó Kimmel Tamásra szabták, mint azt az öltönyt, amivel a filmben fizetés nélkül megpattan a szabótól: komoly alakítás, hogy a tragédia visszataszító vámszedője helyett egy szimpatikus, szerethető szélhámosért szorítunk. Életveszélyes játékot űz: a lincselést úgy tudja elkerülni, hogy felugrik az első vonatra, az pedig messzire viszi, egy gyönyörű erdőbe, távol az önmagából kivetkőzött civilizációtól, ahol mégis nagy veszély leselkedik rá egy csinos vadászfeleség képében. (HB)


2. Hajduk Károly
(Akik maradtak)

Az év egyik legemlékezetesebb alakítása egyben a leghiggadtabb is, amit Hajduk Károlytól láttunk Tóth Barnabás Oscar-shortlistes filmjében. A koncentrációs tábort megjárt orvos csendes magányban, szinte láthatatlanul tér vissza a túlélők közé, és olyan érzelmi falat húz maga köré, amit csak a tizenéves lány, Süni (Szőke Abigél) képes áttörni. A férfi folyamatosan magában hordozza a múlt traumáját, de ezt nem kísérik látványos kitörések, csak néha, zárt ajtók mögött engedi meg, hogy átszakadjon a gát. Ahogy a lány betoppan az életébe, úgy töltődik meg a mosolya és szelíd pillantása is egy új fajta szeretettel – nem véletlenül hasonlítottuk annak idején a filmet egy hosszú, meleg öleléshez. (PJ)


1. Nagy Ervin
(Drakulics elvtárs)

A Kincsem hirtelen haragú, vagány grófjaként Magyarország első számú romantikus mozihősévé lépett elő Nagy Ervin. Jól állt neki ez a szerep, akár meg is ismételhette volna még pár filmben, ő azonban az izgalmasabb utat választotta, és nagy élvezettel csinált magából hülyét, miközben eljátszotta a fogalmatlan, saját képességeit messze túlértékelő kádár-kori ügynököt. Kiderült, hogy a hős megformálása mellett a komédiázáshoz is nagyszerűen ért, és ennél a típusú színjátszásnál is pontosan érzi a határokat: ugyan vak buzgalommal szolgálja a rendszert és a barátnőjét is elnyomja Kun elvtárs, de minden tévedése és bárgyúsága ellenére is megmarad szerethetőnek. (VD)

A toplistát Varga Dénes, Pozsonyi Janka és Horváth Bálint állította össze. 

Hamarosan folytatjuk 2019 legjobb filmjeinek listájával!

Még több magazin

magazin

Megpróbál valamit beerőszakolni a diákjai csöppnyi agyába, igazi létdráma lesz belőle

Kritika az Elszáradt füvekről című filmről

Cancel culture az anatóliai tájban: Nuri Bilge Ceylan új filmjének tanár főhősét azzal vádolják meg, hogy bántalmazza a diákjait. Az Elszáradt…

tovább

magazin

Marlon Brando, Nicolas Cage és Paul Giamatti hódít áprilisban

Streaming ajánló április második felére

Igazi klasszikusok és friss, idén debütált filmek is érkeznek a streaming szolgáltatókhoz áprilisban. A legismertebb Don, Cate Blanchett…

tovább

Lefkovicsék gyászolnak

Breier Ádám első nagyjátékfilmje egyszerre nevetett és ríkat meg, miközben egy sokak számára ismeretlen világba kalauzol el. Ha csak egy kellemes vasárnap délutáni családi dramedy lenne, akkor is szeretnénk, de a Lefkovicsék gyászolnak ennél sokkal többet ad és fontos űrt tölt be a magyar filmek között.

Filmhu podcast #87: Szabó Kimmel Tamás

Filmhu podcast #86: Breier Ádám

Három pasi és a nagy córesz – végre láthatóvá válik a 21. századi magyar zsidó sors

a teljes dosszié

Rendezőnők a magyar filmtörténetben

Nők, akik áttörték az üvegplafont, és rendezőkké tudtak válni a sokáig férfiak uralta magyar filmszakmában. Honnan jöttek ezek az úttörő nők? Hogyan jutottak el az első filmjükig? És hogyan folytatódott a pályájuk? Szederkényi Olga exkluzív portrésorozata a kezdetektől a rendszerváltásig új megvilágításba helyezve vizsgálja a magyar filmtörténetet.

Dr. Balázs Mária, aki öt percig gondolkodhatott, hogy lesz-e ő az első magyar filmrendezőnő

Filmhu podcast #88: Szederkényi Olga és a magyar filmrendezőnők

Riedl Klára, a filmrendezőnő, aki “magyar népi filmmel” futott be 1939-ben

a teljes dosszié
 
hirdetés
 
hirdetés
 
Az élet nem rövid, hanem hosszú.

Magnólia

Oszd meg! Az összes idézet