Június 23-án az Így vagy tökéletes díszbemutatójával Veszprémben kezdődik a hazai filmek új ünnepe, a Magyar Mozgókép Fesztivál. Varsics Péter romantikus vígjátékának főszereplői Fekete Ernő és Béres Márta, de látható benne Trokán Nóra, Lengyel Tamás, Thuróczy Szabolcs és Hegedűs D. Géza is. 

A Magyar Mozgókép Fesztivál Maár Gyula Déryné, hol van? című 1975-ös filmjének vetítésésével az idén elhunyt Törőcsik Marira emlékezik. Muszatics Péter programigazgató bejelentette, hogy a fesztiválon

  • 15 mozifilmet - ebből 4 premiert -,
  • 5 tévéfilmet,
  • 16 dokumentumfilmet - köztük 2 premiert -,
  • 17 animációs filmet,
  • 26 kisjátékfilmet 
  • és 5 moziklasszikust vetítenek.

Szindbád

50 éves a Szindbád, melynek alkotói, Huszárik Zoltán rendező és a főszereplő Latinovits Zoltán 90 éve születtek. A fesztivál a felújított kópia vetítésével, filmbevezetővel és a film utáni, diákok számára szervezett háttérbeszélgetéssel, egy Latinovitsról szóló kerekasztal beszélgetéssel és különleges gasztroprogramokkal tiszteleg a klasszikus előtt. A filmes felhozatal mellett kiegészítő események színesítik a fesztivált. A füredi Vaszary-villában szakmai és irodalmi program, a veszprémi Óváros téren pedig színházi előadás, beszélgetések és koncertek – többek között Anima Sound System és Fran Palermo Akusztik – várják majd a közönséget. 

A fesztivál helyszínei: Veszprémben a Várban, a Hangvillában, az Expresszóban és az Agóra kulturális központban, Balatonfüreden a Tagore sétányon, a Vaszary-villa kertjében és a Balaton moziban, Balatonalmádiban pedig a Wesselényi strandon elhelyezett óriás kivetítőn lesznek láthatóak az új magyar filmek.

Vetítés a Veszprém-Balaton Filmpikniken

„Idén 120 éves a magyar film! Nagy öröm, hogy a jubileum évében indíthatjuk útjára ezt az új rendezvényt, mely a magyar film kulturális rangjához méltó ünnep lesz a közönségnek és a szakmának egyaránt. A korábbi filmszemlék és tévétalálkozók hagyományait folytatjuk, azzal az újítással, hogy minden műfajt egy fesztiválon ünneplünk, izgalmas választékkal és premierekkel várunk mindenkit. Őszintén köszönöm a magyar filmeseknek, hogy lelkes partnereink voltak az új rendezvény előkészítésben és több mint 100 új alkotást beneveztek, így a Fesztivál a friss magyar filmtermés legjavát vonultathatja fel.” – nyilatkozta Káel Csaba. 

Dr. Navracsics Tibor a Veszprém-Balaton 2023 - EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos szerint „a távlati célunk Európa új kulturális-kreatív ipar régiójává válni, a filmet pedig ennek az ágazatnak az egyik legdinamikusabban fejlődő területének látjuk, így nem titkolt célunk, hogy a szakma találkozóhelyévé szeretnénk válni.„

A fesztiválon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit június 9-étől a hivatalos oldalon lehet megtenni. Az esemény záróakkordjaként június 26-án a Magyar Filmakadémia átadja a Magyar Mozgókép Díjakat.

Forrás: Magyar Mozgókép Fesztivál