A politikai thriller műfaját megújító Costa-Gavras (1933) elsősorban politikai és társadalmi témájú filmjeiről ismert. Mintegy hét évtizedet felölelő pályafutásának egyik kiemelkedő alkotása a berlini filmfesztivál fődíjával, az Arany Medvével is jutalmazott Zenedoboz (Music Box, 1989), amely a XX. századi magyar történelem tragédiájára tekint vissza.

A magyar származású Joe Eszterhas forgatókönyvéből készült, részben Magyarországon forgatott film nagyszerű színészi alakításokkal, Jessica Lange és Armin Mueller-Stahl főszereplésével, megrázó erővel mutatja be, milyen következményei vannak a múlt elhallgatásának, hogy miért fontos az egyén és a társadalom szintjén is a felelősségvállalás, a történelemmel való szembenézés. A bemutatása idején szép sikert arató film producere Andy Vajna volt, aki idén ünnepelte volna 80. születésnapját.

Zenedoboz / Fotó: NFI / FILMARCHÍVUM

A filmmegőrzés és oktatás ügye iránt mélyen elkötelezett Costa-Gavras, aki a Cinémathèque française elnöki tisztét is betölti, személyesen részt vesz a Maraton megnyitóján szeptember 17-én, ahol felújítva, kitűnő minőségben, nagyvásznon vetítik a Zenedobozt. Az ünnepi vetítésre korlátozott számban vásárolhatók még jegyek. Szeptember 18-án a Francia Intézetben a Budapest Classics Lab konferencián a Filmörökség a 21. században című kerekasztal-beszélgetésen is részt vesz a világhírű alkotó, aki számos elismerés közt, az Eltűntnek nyilvánítva című filmjéért nyert Oscar-díjat 1982-ben.

Wim Wenders, a kortárs európai film meghatározó alakja szintén a Budapesti Klasszikus Film Maraton díszvendége lesz, világhírű alkotásai nagyvásznon lesznek láthatók és több vetítést követően közönségtalálkozó is lesz a világhírű filmessel. „Ki akar aludni, ha száz filmet is meg lehet nézni?” - tette fel a kérdést a budapesti közönségnek Wenders, aki Budapesti Klasszikus Film Maratonon veszi át a FIAF 2024-es díját a filmmegőrzés jelentőségének népszerűsítéséért.

A fesztivál programjairól itt írtunk bővebben.

Forrás: NFI / Címlapkép: Zenedoboz / Forrás: NFI Filmarchívum / Címlapkép: Costa-Gavras / Forrás: Wikimedia