2020 minden szempontból rendhagyó év, a filmfesztiválok számára is, nem kivétel ez alól a Verzió sem. A fesztivál megnyitói, minden évben az emberi jogok mellett nyíltan és bátran kiálló közismert személyek, akik évről évre tanúvallomást tesznek a dokumentumfilmek kiemelt szerepe mellett, mely nem csak a múltat képes megörökíteni, de eszköz lehet a jövő formálására is. “A 2020-as év fontos közszereplői a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói. Mind a száz valahányan. Így nagy örömmel jelentjük be, hogy a 17. Verzió Filmfesztivált a FreeSZFE hallgatói közössége egy különleges előadással nyitja meg, melyet élőben közvetítünk a Trafó nagyterméből” - mondta el Gyureskó Enikő, a fesztivál főszervezője.

Én vagyok Gréta

 A filmeket nem fix időpontban vetítik majd, hanem november 10. és 22. között egy egyszerű regisztrációt követően mindenki akkor vált jegyet és nézi meg a választott filmet a weboldalon, amikor ideje engedi. Egyes filmekre limitált számban lesznek elérhetők a jegyek, és a filmek többségét csak Magyarországról lehet majd megnézni, de a Magyar- és a Diák- és elsőfilmes verseny alkotásait ingyen és területi korlátozások nélkül nézhetik meg az érdeklődők. A fesztiválra elővételes jegyek és bérletek már kaphatóak a weboldalon, köztük különleges tematikus filmválogatás bérletekkel. 

A filmeken túl, a szervezők idén is készülnek egyéb programokkal, mint a kerekasztal beszélgetések, az egyes filmekhez kapcsolódó online közönségtalálkozók, és a szakmai panelek. A Q&A eseményeknek hála a nézők minden magyar filmnél és néhány nemzetközinél is beleláthatnak majd a rendezők gondolataiba, hiszen ezekben a közvetítésekben ők válaszolnak majd a beérkezett kérdésekre.

Elsőként a nyitófilm, a 76 nap, rendezőjével beszélget majd Oxana Sarkisova, a fesztivál igazgatója, ezt a filmet egyébként a leggyorsabb 200 érdeklődő ingyen nézheti majd meg, a megnyitó után. A Svéd Nagykövetség támogatásával lesz kerekasztal beszélgetés a fenntarthatóság témakörében, amely az Én vagyok Gréta című alkotáson keresztül vizsgálja majd a környezetvédelmi aktivizmus és a politika kapcsolatát.

Az Üdvözöljük Csecsenföldön című filmhez kapcsolódó kerekasztal beszélgetésen keresztül pedig az LMBTQ közösségek veszélyeztetettségét tárgyalják majd a résztvevők az UNHCR Central Europe közreműködésével. A DocPro programsorozata pedig olyan izgalmas területeket mutat majd be mind a szakmabelieknek, mind a dokumentumfilmezés iránt érdeklődő laikusoknak, mint a nők helyzete a dokumentumfilm-iparban vagy a dokumentumfilm-finanszírozás több európai példán keresztül. És ez csak pár a számos program közül, amelyben hozzáértők segítenek, hogy a virtuális látogatók elmélyülhessenek egyes, kiemelt témákban.

Idén is lesz Diák Verzió. A résztvevők négy gondolatébresztő, a világban zajló eseményeket mélyebben értelmező és tartalmas beszélgetéseket ösztönző dokumentumfilmet nézhetnek meg. A filmekről emellett hét alkalommal, interaktív online filmklubok keretében beszélgetnek majd, meghívott szakértők és a regisztrált osztályok aktív részvételével. Jelentkezési határidő: november 10. Jelentkezés itt

A 17. VERZIÓ Filmfesztivál az Európai Unió Kreatív Európa Programjának támogatásával valósul meg.

Nyíróest: november 10-én este 7 órakor.

Forrás: Verzió / Borító: 76 nap