A sikeres X-men-sorozat esetén felvetődik a kérdés, hogy a képregény-adaptációból kinőhet-e egy, a következő mutánsgenerációra építkező sorozat. Brett Ratner, a harmadik epizód rendezője Cannes-ban a sajtóvetítés után azt nyilatkozta „Nem lesz X-men 4, a mostani rész lesz az utolsó >kiállás<.” Majd hozzátette, mindez nem azt jelenti, hogy nem készülhetne mozi az egyes figurákról, hiszen számos lehetőség rejtőzik az egyes figurákban.

Tarolni fog?

Anyagi értelemben minden bizonnyal, ugyanis a trilógia első darabja 300 millió dollárt hozott világszerte a mozipénztáraknál, a második epizód 400 millió felett teljesített – ezeket a részeket Bryan Singer rendezte, aki most éppen az új Superman-filmen dolgozik. Nem kell ahhoz Varietyt vagy a The Hollywood Reportert olvasni, hogy bárki megjósolja, a harmadik rész sem okoz majd csalódást. Talán csak a legfanatikusabb, eredeti X-men comics rajongóknak lesz hiányérzete, legalábbis erre utalnak az Ain’t It Coolon nemrég megjelent kritikák.

Az X-men 3 a Da Vinci-kód mellett a másik valódi kasszasikert jelentő darab lehet az idén nyáron. Nemrég már két korábbi blockbuster-próbálkozás, a Mission Impossible 3. és a Poseidon vallott kudarcot a mozipénztáraknál.

Megszülethet az újabb franchise is
Az X-men harmadik részében (The Last Stand), Az ellenállás végé-ben az amúgy is megosztott mutáns közösség súlyos kérdés előtt áll. A különleges képességekkel rendelkező lények „meggyógyítására” az emberiség felfedez egy kezelést, ami annyit jelent, hogy elveszítik természetfeletti tulajdonságaikat, és hétköznapi emberekké válnak. Sokan úgy döntenek, alávetik magukat a kúrának, míg mások fellázadnak, hogy megőrizhessék különleges képességeiket, ami látványos végső drámai összecsapáshoz vezet.

Az X-men 3-ra a rendező személye ugyan változott, de a figurákat jóformán ugyanazok keltik életre. Huge Jackman Wolverine-ként, Halle Berry Stormként, Ian McKellen pedig Magnetóként tér vissza a vászonra. A harmadszor is Charles Xavier professzorként látható Patrick Stewart utalt arra, hogy szívesen részt venne egy esetleges folytatásban.