A Légszomj című magyar kisfilm az augusztus 8. és 14. között megrendezésre kerülő 25. Rhode Island International Film Festivalon versenyzik. Az amerikai fesztivál Oscar-kvalifikált, tehát a nyertesei automatikusan jelölhetővé válhatnak az Amerikai Filmakadémia díjára. A fesztivál emellett BATFA-díj és Canadian Screen Award minősítéssel is rendelkezik. 

Bánovits Ottó alkotása a családon belüli erőszak témáját boncolgatja. A történet szerint Anna (Tolnai Klára) visszatér a szigetre apja temetése után (Menszátor Héresz Attila), ahol felnőtt. Ahogy egyre mélyebbre megy a szigeten, gyerekkori emlékei fokozatosan kerülnek a felszínre. Minden, amit megpróbált magában eltemetni, elfojtani, megelevenedik előtte és esélyt ad neki a szembenézésre, hogy felülírhassa régi mintáit. Az úton testvére (German Gergő) kíséri el.

"Fontosnak tartom az érzékenyítést ezzel a témával kapcsolatban, hogy az emberek lássák, hogy a bántalmazás semelyik formája sem megengedhető. Viszont ha valaki átélte, tudja, hogy mindig van kiút belőle"- nyilatkozta Tolnai Klára.

Bánovits Ottó a kisfilmmel korábban elnyerte a legjobb rendező díját az Asti Nemzetközi Filmfesztiválon, a Canadian Cinematography Awardson a legjobb dráma kategóriájában győzedelmeskedett, valamint különdíjat kapott a Savaria Filmszemlén. Versenyben volt még többek között a BuSho-n, a Mediawave Fesztiválon, és a Cyprus International Film Festivalon. Tolnai Klárát a legjobb női főszereplő díjra jelöltek az Asti Nemzetközi Filmfesztiválon.

A Légszomj forgatókönyvét a rendező Tolnai Klárával közösen írta, az operatőre Szandtner Dániel, producerei Rajnai György, Romwalter Judit, Hidvégi Zoltán és Novák Emil, co-producere pedig Schneider Ákos. A kisjátékfilm az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával készült, bemutatja a Korda stúdió, a Sparks és a HSC Stábiskola. További támogatói az Umbrella, az Aztmedia és a Focus Fox.

Címlapkép: Tolnai Klára a Légszomj című kisfilmben / Fotó: Urbán Jonatán