"Ha élnének, nagyon büszkék lennének a mostani Barcára" - mondta Carles Vilarrubí, a klub második alelnöke, aki szerint ők azok, akik lerakták ennek a sikeres csapatnak az alapjait, amiért máig mindenki hálás nekik. Ennek kifejezéseként a klub nevében átadott egy-egy, a játékosok nevével és egykori számával ellátott mai, gránitvörös-kék Barca-mezt a focilegendák jelenlévő családtagjainak. Az alelnök magyar újságíróknak nyilatkozva elmondta: Barcelonában mindenki számára köztudott, hogy a Camp Nou futballstadion a Kubala László nevével fémjelzett csapatnak köszönheti létezését, ugyanis óriási sikereik és népszerűségük miatt egyszerűen kinőtték az előzőt és muszáj volt egy újat építeni. Ugyan személyesen nem ismerhette őket, de tudja, hogy mindig büszkék voltak magyarságukra, és arra, hogy honnan jöttek - tette hozzá.

A bemutatón Magyarországot képviselő Szabó László külügyminiszter-helyettes az MTI-nek telefonon arról beszélt, hogy ez a "megható és erőteljes" film, amelyet sokan meg is könnyeztek, a magyarok hírnevét öregbíti a világban, és azt is remekül bemutatja, hogy ezek a futballisták a tehetségük mellett milyen nagyon kemény munkát végeztek a siker érdekében. "Nagyon büszkének kell arra lennünk, hogy sok Barca-elnök szerint a magyar focisták hozták létre azt a stílust, szellemiséget és popularitás, ami a Barcát a világ egyik legjobb csapatává tette" - fogalmazott, hozzátéve, hogy Katalóniában sokan úgy látják, szerepük volt a katalánok nemzeti öntudatra ébredésében is, mivel a futballsikerek valóságos népmozgalmat indítottak el. Felidézte, hogy mindhárman a kommunista rezsim elől menekülve hagyták el Magyarországot az ötvenes években, és az évek során nemcsak egymást segítették, hanem befogadtak magyar családokat, előfordult, hogy többtucatnyian laktak együtt.

Ifjabb Czibor Zoltán, aki a film 2014-es budapesti bemutatóján járt először Magyarországon, lelkesen beszélt az édesapja élettörténetét is bemutató alkotásról. Számára is sok újdonságot tartogatott, olyan részleteket, amelyeket nem tudott és olyan képeket, amelyeket sosem látott korábban - mondta, majd kitért arra is, hogy óriási megtiszteltetésnek tartja ezt az ünnepélyes díszbemutatót. A klub mindig is tiszteletben tartotta múltját, és azokat akik, érte dolgoztak - fűzte hozzá.

"Ez az én Oscar-díjam" - fogalmazott Kocsis Tibor, a film Balázs Béla-díjas rendezője a nagyszabású bemutatóval kapcsolatban, amelyet Kovács Barnabás, Magyarország barcelonai főkonzulja, illetve a klub közösen szervezett meg. Mint mondta, a film megszületését az FC Barcelona forrásanyagokkal is segítette, számtalan fontos dokumentumot, fényképeket bocsátott az alkotók rendelkezésére. A rendező tapasztalatai szerint Kocsis Sándor, Kubala László és Czibor Zoltán nevét még mindig nagy elismerés övezi a katalán fővárosban. "Ezek a játékosok olyan képet festettek rólunk magyarokról, amit a katalánok ma is őriznek, szeretettel és tisztelettel beszélnek rólunk" - jegyezte meg. Kocsis Tibor vallott arról is, hogy a három legendás játékos az ő életét is megváltoztatta, mert korábban nem érdekelte a futball, de élettörténetük és személyiségük hatására "megtanulta" szeretni és élvezni a focit.

A Magyarok a Barcáért című filmet a világ több országában is bemutatták, a többi között Los Angelesben, San Franciscóban, Pekingben, és Milánóban. Spanyolországban a katalán TV3 tűzi először műsorára, és már tárgyalnak a mozi forgalmazásról és a helyi DVD-kiadásról is - részletezte a folytatást a rendező, akinek következő munkája egy egész estés film lesz Kubala Lászlóról, a Budapesten született és Barcelonában elhunyt világhírű labdarúgóról, akik a magyar mellett a csehszlovák és a spanyol válogatottban is szerepelt.

 

"Bár Kocsis filmjének középpontjában egyértelműen Kubala áll, a rendező remek dramaturg - anélkül szövi egymásba Ladislao és a másik két legenda életét, hogy egy pillanatig is úgy éreznénk, rangsort állított köztük." - írtuk a filmről kritikánkban

Forrás: MTI/Filmhu

Fotó: MTI/Magyarország madridi nagykövetsége