Koltai Lajos az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a Sorstalanság után keresték meg a Focus Featurestől, és felajánlották neki hogy, vászonra vigye Michael Cunningham foragtókönyvét. Az órák szerzője Susan Minot Evening (Este) című, 1998-ban írt regényét dolgozta át. A Kossuth-díjas, Oscar-díjra jelölt Koltai Lajos a harmadik alkotó volt, akit a film rendezésére felkértek.

A film főszerepét, az idős Annt Vanessa Redgrave, a fiatalt Claire Danes alakítja. Ann lányait Toni Collette és Natasha Richardson játssza. Meryl Streep és lánya, Mamie Gummer alakítja az idősebb, illetve a fiatal Lilát, Ann barátnőjét. Glenn Close pedig Ann egyik kérőjének édesanyját játssza. Ann feledhetetlen szerelmét Patrick Wilson formálja meg. A film operatőre Pados Gyula, akit a rendező kívánságára választottak.

A történet egyszerű, a halálos beteg anya búcsúzik az élettől, ki sem mozdul ágyából, egyetlen jó pillanatára gondol, amelyet aranykeretbe próbál tenni. Visszaemlékezik élete legnagyobb szerelmére, akivel egy baleset miatt sosem tudott együtt élni. Ehelyett köt két rossz házasságot, ezekből két lánya születik, akik a halálos ágya mellett ülnek.

„A világban a biztonságért harcolunk”, és eközben megpróbálunk valakihez tartozni. A harcban döntést kell hozni, amely nem mindig feltétlenül jó. A film utolsó, talán legszebb jelenetéből kiderül, hogy bizony az emberi döntés nagyon is limitált. A filmben az a legszebb, hogy bárki története lehet" – fogalmazott a rendező.

Az Evening című regény magyar fordítása a filmbemutató idején, 2007 őszén kerül a boltokba.

Bővebben a FigyelőNet-en