A KönyvFilm könyv alapján készülő rövid filmes alkotás, amelynek célja az olvasás népszerűsítése. A KönyvFilm a fülszöveghez hasonlóan a könyv tartalmát és hangulatvilágát idézi meg. Egy sűrített, szabadon értelmezett könyvadaptáció, amely kedvet csinál az olvasáshoz. A KönyvFilm terjedelmének és hangvételének köszönhetően az interneten és a közösségi médián keresztül könnyedén jut el a széles közönséghez.

A rendezvényen a zLabor képviseletében Bene Bálint tartott előadást a KönyvFilm műfajáról. A kultúraterjesztésről és az olvasásnépszerűsítés modern lehetőségeiről szóló szakmai kerekasztal beszélgetés keretein belül Karafiáth Orsolya költő, Juhász Anna a Hadik Irodalmi Szalon művészeti vezetője, Balogh Endre a Prae folyóirat és a Prae.hu kulturális portál alapító-főszerkesztője és Fabricius Gábor kreatív szakember osztották meg a tapasztalataikat. A könyvet Csobánka Zsuzsa költő, író, kritikus, Bajtai András költő és Király Levente a Magvető kiadó szerkesztője mutatták be.


A regényről
Szeghalmi Lőrinc: Levelek az árnyékvilágból
Furcsa események helyszíne lett Ung vármegye 1839-ben, amelyekről első kézből, egy orvos levelezéséből értesülhetünk. Szeghalmi Lőrinczet kollégái szokatlan kóresethez hívják egy fiatalasszonyhoz, akit borzalmas görcsök gyötörnek, ám ha beveszi a helyi varázsoló ember gyógyító porát, megkönnyebbül, ám igen furcsa módon: eleven varangyos békákat kezd szülni. Az esettel a tekintélyes szakmai lap, az Orvosi Tár is foglalkozik, Szeghalmi doktor pedig egyre inkább belebonyolódik a nyomozásba. Borzalmas gyilkosságok, megelevenedő halottak és bosszúálló szellemek között kell küzdenie az életben maradásért és a rejtély megoldásáért. Szerencséjére segítői is akadnak: a tanulatlan füves ember, aki a népi gyógymódok avatott ismerője, valamint a titokzatos és szép nemes hölgy, Endrődy Ilona, akibe az orvos beleszeret, és akit szintén halálos veszély fenyeget. A történetben immár kettejük boldogsága a tét. A fennmaradt levelek tanúsága szerint, ha Szeghalmi Lőrincz történetesen nem az orvosi pályát választja, kivételes tehetségű író válhatott volna, stílusa és látásmódja egészen egyedi: az eseményeket sebészi pontossággal rögzíti, ám a szenvedély és a gyötrő kétségek minduntalan átütnek a szikár prózai anyagon. Szeghalmi Lőrincz 1807-ben született polgári család sarjaként. Húszévesen iratkozott be a pesti egyetem orvosi karára.

További információk a könyvről ITT, a KönyvFILMről pedig ITT olvashatók.