Elsőfilmeseink fesztiválsikerei folytatódnak: Olaszországban és Belgiumban is magyar alkotásokat díjaztak a hétvégén a nemzetközi seregszemlék.

A vasárnap este véget ért 42. Bergamo Film Meeting második díjával elismert Valami madarak Hevér Dániel rendezése, mely a Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával készült, decemberben mutatták be a hazai mozik, és lelkes kritikai fogadtatásban részesült. A Valami madarak bájjal és humorral foglalkozik az idősgondozás korábban magyar filmekben mellőzött témájával. A generációkon átívelő különleges barátságról elmesélt történet Szacsvay László és Kizlinger Lilla főszereplésével készült. A Valami madarak forgatókönyvírója Kertész Zsanett, operatőre Nagy Marcell, vágója Csabai Attila, zeneszerzője Kalotás Csaba, producere Dreissiger László.

Palóczi Zita, Moldovai Katalin és Krasznahorkai Ágnes Mons-ban

Belgium nagy múltú, közkedvelt nemzetközi fesztiváljáról, Mons-ból a zsűri díját hozta el Moldovai Katalin az Elfogy a levegővel. Az Inkubátor Program támogatásával, Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Sándor Soma főszereplésével készült, megtörtént iskolai esetet feldolgozó alkotás forgatókönyvét a rendező Palóczi Zitával közösen írta, operatőre Táborosi András, vágója Soltész Orsolya volt, zenéjét Cári Tibor szerezte, executive producere Kovács Attila Béla, producere Muhi András és Moldovai Katalin.

Az Elfogy a levegő a nagy presztízsű torontói fesztiválon tartott tavalyi világpremier óta nagy sikerrel szerepel a seregszemléken, Varsóban, a franciaországi Arras-ban, Thesszalonikiben, Mannheimben is rangos díjakkal ismerték el, legutóbb a belgrádi fesztiválon nyerte el a legjobb elsőfilm díját.

címlapkép: Hevér Dániel Bergamóban
forrás: NFI