A filmhu jelenti Berlinből:
Tudósítónk a fesztivál helyszínéről számolt be az eseményekről.



Utolsó nap az 56. Berlinálén
Átvették a nemesfém medvéket

Ünnepel Németország, mert övék a két legjobb színész. Első filmes lány kapta az arany medvét, megosztott a zsűri nagydíja és Berlinben is idén volt először legjobb filmzene díj. Kiosztották a nemesfém medvéket, a díjkiosztó gála után pedig bemutatkoztak a nyertesek. folytatás »


Berlinale
A Fipresci-díjak

Február 18. a díjak napja a Berlinálén: néhányat már eddig is kihirdettek, de az Arany Medve és a számos Ezüst Medve csak az esti díszelőadáson derülhet ki. 19 versenyfilm, közel negyven a Panoráma szekcióból, számtalan film a Fórum szekcióban, 78 rövidfilm, és összesen 350 film a rengeteg retrospektív vetítéssel a Berlinálén.  folytatás »


Lumet sikere Berlinben
Nők lesen, férfiak vécén

Egy nappal a Berlinale eredményhirdetése előtt óriási a hajrá. Két teltházas versenyfilm és egy éjszakai gay-mozi a Panoráma szekcióból. folytatás »


Heroinisták és Loliták
Berlint eluralták a nők

Már csak két és fél nap az eredményhirdetésig, és még mindig telt házzal futnak a versenyfilmek szinte az összes Berlinale helyszínen. Sztárneveket kiabáló fotósok, hatalmas tömegek, újságírókat nyugtató hostessek, mindenhol dohányzásra kijelölt hely, és sok-sok pótvetítés. Az elmúlt másfél napban a nők voltak a főszereplők. folytatás »


Félidőben a Berlinale
W mint Wachowski

Már a második feléhez érkezett a Berlini Filmfesztivál, s mint minden ünnep, ez is évről évre egyre hatalmasabb. Eddig az a hír járta, hogy a Berlinalén az a jó, hogy minden filmet meg lehet nézni, ehhez képest sokszor előfordul, hogy az érdeklődők majdhogynem a fele nem jut be a filmekre. Ez utóbbit magam is tapasztaltam, míg az előbbiről csak a legendák szólnak.  folytatás »

Hírek a fesztiválról:

A magyar részvételről

Lássuk a Medvét!
Berlin díjazottjai a hazai mozikban

A Budapest Film forgalmazza a hazai mozikban az Arany és Ezüst Medve-nyertes filmek közül Jasmila Zbanic fődíjas Grbavica, Michael Winterbottom The Road to Guantanamo és Robert Altman Prairie Home Companion című alkotásait.  folytatás »

Bevált a közös pavilon
Magyarok a Berlinalén

Vezér Éva szerint a Szemlén bemutatkozó erős mezőny jó alap lehet a külföldi szereplésekhez. A Magyar Filmunió ügyvezetője a hamarosan záró 56. Berlini Filmfesztivál kapcsán azt is elmondta, a Central European Cinema közös standja olyannyira bevált, hogy Magyarország valószínűleg jövőre is marad a „társbérletnél”, ahol nagyobb élet folyik, mint korábban a külön standokon. folytatás »

Taxidermia után, Macskakő előtt
Az Eurofilm Stúdió Berlinben

Miskolczi Péter és Váradi Gábor az Eurofilm Stúdió producerei háromnapos vizit után tegnap, február 14-én tértek vissza az 56. Berlin Filmfesztiválról. A stúdió zártkörű magánvetítésen bemutatta a hazai filmes seregszemlén győztes Taxidermiát, és egyengette a Macskakő megvalósulásának útját. Minderről Miskolczi Péter telefoninterjúban számolt be a filmhunak. folytatás »

Reflektorfényben az európai filmcsillagok
Hámori Gabriella Shooting Star

2006. február 9 - 19. között az 56. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Hámori Gabriella lesz a magyar Shooting Star - adta hírül a Filmunió. A European Film Promotion (EFP) kezdeményezéseként létrejött rendezvényen Európa legígéretesebb színésztehetségei kapnak lehetőséget, hogy bemutatkozhassanak a filmszakma nemzetközi képviselőinek. Az Európai Unió MEDIA Plus Programja által támogatott 1998-as alapítású program évről-évre mintegy húsz ifjú színésztehetségre irányítja a reflektorfényt a berlini filmfesztiválon. folytatás »


- Külföldi hírek

Celluloid-kereskedők
A filmvásár sikere Berlinben

Jól fogytak az új német filmek és nagyon aktívak voltak a britek: elsősorban ennek köszönhető a Berlini Filmfesztivál kísérőprogramjaként futó Európai Filmvásár (European Film Market - EFM) idei fokozott sikere, adja hírül a Reuters. Az üzletkötések persze még világszerte zajlanak. folytatás »

26 tagú lett a szervezet
Lengyelország és Szlovákia az EFP tagjai közt

Az European Film Promtion (EFP) egyre keletebbre terjeszkedik: a Lengyel Filmintézet és a Szlovák Film Intézet is csatlakozott a filmpromóció és -terjesztés egész Európát átfogó szervezetéhez a Berlini Filmfesztiválon. folytatás »

Politika és valóság a fókuszban
Elindult az 56. Berlinale

26 játékfilm versenghet az Arany Medvéért a tegnap este elindult 56. Berlini Filmfesztiválon. Az Oscar-díjak közelében a csillogás sem marad el, a mustra ugyanakkor erősen a politikára fókuszál. Olyan témák kerülnek a figyelem középpontjába, mint az óriásvállalatok manipulációi, a korrupció, és a terror ellen indított háború kérdései. Idén magyar film nem szerepel a Berlinale programján, de a filmes vásáron és a koprodukciós piacon mi is ott leszünk.  folytatás »

Képzelet, politika, tragikomédia
Berlin: csaknem teljes a mezőny

Alig ér véget idehaza a Filmszemle, február 9-én már Berlin felé fordulhat a filmrajongók figyelme. Az 56. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál 26 versenyfilmjének java már megvan, és összeállt a zsűritagok listája is, olvasható a fesztivál honlapján. Izgalmas témák és sokat bizonyított rendezők, színészek versengenek azért, hogy február 18-án nekik ítéljék a fesztivál fődíját, az Arany Medvét. folytatás »



Kilencből hat világpremier
Gyűlnek a Berlinale filmjei

Az 56. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál szervezői kedden, december 20-án megnevezték azt a kilenc filmet, amely már biztosan ott lesz az eseményen – olvasható a Reutersen. Közülük hatnak világpremiert is jelent a 2006 január 9. és 19. között megrendezésre kerülő Berlinalén való részvétel. folytatás »

Február 9-én indul az 56.
Charlotte Rampling elnököl Berlinben

Charlotte Rampling brit színésznő lesz a nemzetközi zsűri elnöke a 2006-os Berlini Filmfesztiválon, jelentették be a szervezők. A február 9-19. között zajló mustra immár 56. alkalommal indul útjára, és a jövő év első fontos európai filmes eseménye lesz. Az színésznő a holnap kiosztandó Európa Filmdíjak egyik várományosa, miután Lemming című filmjéért a legjobb női főszereplőnek járó közönségdíj jelölést kapta. folytatás »


Linkek:


Berlinale 2006

European Film Promotion

Talent Campus

Charlotte Rampling zsűrielnök
Yash Chopra zsűritag
Matthew Barney zsűritag

Grbavica a fődíjas film
L’ivresse du pouvoir (A hatalom mámora)
Syriana
Elemi részecskék
V for Vendetta
Romanzo Criminale

Ian McKellen életműdíjas
Andzrej Wajda életműdíjas

Michel Houellebecq
Robert Altman