Az esték házigazdája Kollarik Tamás Magyar Filmdíjas, Bánffy Miklós-díjas producer, jogász, egyetemi oktató, filmrendező, aki egyúttal a beszélgetéssorozat megálmodója is, emellett könyvkiadóként, producerként, gyártásvezetőként, ötletgazdaként, forgatókönyvíróként, szerkesztőként és szakértőként megannyi könyv, valamint dokumentum- és reklámfilm megvalósításában vett részt.

Az MMA MMKI évek óta kiemelt figyelemmel foglalkozik a magyar animáció feldolgozásával, hiánypótló munkák megjelenését támogatja és gondozza. Ezen a területen első alkalommal történik meg, hogy eltérő generációk képviselőit ültetik egy asztalhoz. Hagyomány és progresszió; rendezői lét és egyéni alkotói programok; szakmai közeg itthon és a nagyvilágban – ezek mind és mind olyan felvetések, amelyek a beszélgetések során szóba kerülhetnek, és nem utolsósorban az animáció világán túl is érdekesek. Az előadásokon többek közt az alábbi kérdések vetődnek majd fel: a magyar animáció történetét, de általában a műfaj fejlődését tekintve melyek azok a szempontok, amelyek a művészeti értékek létrehozásához elengedhetetlenek? Miben áll a tehetségek gondozása, hogyan adható át az idősebb generációk tapasztalata a fiatalabbaknak? Mi az állam szerepe, a támogatási rendszerek szükségessége, a piac, valamint a mecenatúra és a kultúra kapcsolata?

Az első alkalommal Kollarik Tamás vendégei Fülöp József és Orosz Anna Ida lesznek. Fülöp József animációs filmrendező, vizuális kommunikációs tervezőművész, egyetemi tanár, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora diplomáját az Iparművészeti Főiskolán szerezte az 1991-es Trip című animációs diplomafilmjével. A következő években animációs reklámfilmeket, főcímeket készített, valamint televíziós arculattervezései is híresek (Hír TV arculat [2002], Minimax TV On-Screan arculat [2004] stb.). Több grafikai tervezési munkát is készített (Életrevaló Plusssz – Pharmavit [1995]), továbbá az ő nevéhez fűződik a Varga Stúdió arculata (1994–2000, 2002) és a Minimax TV vállalati arculata (2004). Kiállítások és fesztiválok szervezője (Kiskakas animációsfilm fesztivál [2002], BAF) és aktív résztvevője, publikációk, illusztrációk, illetve webprojektek készítője.

Orosz Anna Ida filmtörténész a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen oktat animációt. Kutatási területei: animációsfilm-történet, magyar animáció, kortárs animáció és animációs dokumentumfilmek. Filmtörténet–angol szakpáron végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán 2011-ben, ugyanitt a Film-, Média- és Kultúraelméleti Doktori Program doktorandusza. 2012 óta a Magyar Nemzeti Filmarchívumban animációs szakreferensként tevékenykedik. 2009 óta vesz részt a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) szervezésében, valamint a 2012-ben indított budaörsi Primanima Nemzetközi Animációsfilm-fesztivál alapítója és programkurátora. Számos nemzetközi animációs fesztiválon vett részt a zsűri tagjaként, illetve retrospektív és kortárs magyar animációs programok kurátoraként (Dok Leipzig; Monstra; Animator; Ars Independent; Animateka; Anifilm; Fest Anca; Animated Spirits).

Az első adásban szó lesz többek között arról, hogy a magyar animáció területén miként jutottunk el a kezdetektől napjainkig, milyen hagyományokra épült a története, hogyan határozható meg a szakma helyzete napjainkban és milyen irányba tart a jövőben. Említésre kerülnek továbbá a magyar animáció főbb műhelyei, legnagyobb alakjai, intézményei, iskolái, és természetesen azok a kiemelkedő személyek is, akik a múltat ilyen értelemben összekötik a jelennel. Kiderül, milyen képzési lehetőségek vannak ma az animáció területén, és hogy milyen feladatok állnak a szakma előtt a további fejlődés és népszerűsítést szem előtt tartva.

A beszélgetéssorozat vendégei lesznek Orosz Anna Ida és Fülöp József mellett a továbbiakban Jankovics Marcell és Bucsi Réka, Rófusz Ferenc és Vácz Péter, Ternovszy Béla és Andrasew Nadja valamint Varsányi Ferenc és Gelley Bálint – az ő részvételükkel keressük a választ a film, az animáció, a magyar kultúra legfontosabb kérdéseire.

Az Animációs esték – Hagyomány és haladás február 18-án hat órakor kezdődik, a közvetítés részleteiről az esemény Facebook-oldalán olvashatsz, illetve megtalálod YouTube-on.