Hát nem édes?

Hasonlóan járt az olasz közélet évtizedekig meghatározó alakját, Giulio Andreotti életét-(de inkább)alakját feldolgozó Il Divo - A megfoghatatlan, ami tán kaphatott volna egyértelműbb címet is. Az országos top 10-be ez sem fért be, a fővárosban Paolo Sorrentino filmje 19. 316 nézővel. Három mozi vetítésében itt sem lehetett számítani Harry Potter-féle földcsuszamlásra, bár kétségtelen, a Polip című sorozat sem ma volt a tévé műsorán, Sorrentino filmje pedig igencsak megköveteli a befogadói aktivitást és türelmet. (Annál is inkább, mivel a filmhu tudósítója megváltván 990 Ft-os jegyét a pesti Urániában, nem hitte el, hogy a méregdrága e-cinema rendszerben olyan rángatózó képet lát, mintha PII-es számítógépén játszana valami nagy memóriaigényű játékkal.) A 110 perces film nem egy gyors meló tehát - hoppá, vigyáztam, micsoda átkötés.

A francia krimi becsületét megmenteni igyekvő Gyors meló  - kissé igénytelen, jellegtelen címével - épp befért az országos topistára, 2022 nézővel 10., összességében pedig 2045-nél tart (vajh ki lehetett az a 23 ember, aki premier előtt megtekinthette), ebből 1856 budapesti lakos, ahol is a krimi szintén 10 lett, de szép. 12 kópiára lebontva azonban inkább mondanám csalódásnak. Elvégre a Férj és féleség hervatag romkomédiája Uma Thurmanestül 17 kópiával ért el ötször ennyi embert, 10 587 nézőjével a legsikeresebb premierfilm lett, holott előzetesen az égvilágon mindenki  temette, mi is - a hon pedig rohant a moziba be. A magyar cím sem segítette pedig őket, a Palace Pictures új, üdvözölt filmforgalmazó által adott címet a sajtó jelentős része elírta (feleség-féleség), többek közt az odeon.hu-féle budapesti és az alant közölt forgalmazói toplista is.

...eközben Amerikában...

A dobogón pedig ugyanazok állnak, mint egy hete, felelevenítve a Másnaposok és a Nász-ajánlat versengését: bizarr kettős alkot a G-Force - Rágcsávók tengerimalac és a Becstelen brigantyk nácivadász kommandója. A szoros versenyt most az animációs film nyerte - országosan 27 892:27 641-re, míg Pesten a nácivadászat győzött 20 224:15 305-re. A Tarantino-film esetében a suttogó propaganda jól működhet, mert alig esett vissza a nézettsége, mint azt fent már jeleztük.

Amerikában már a jövőben járnak, mert a nálunk csak szeptember 10-én bemutatandó A végső állomás 3D (a franchise 4. darabja) lenyomott mindenkit (kint a 2D verzió is látható volt). Horror hétvége volt, mert az első helyezett (28,335 milliós bevétellel) mellett a harmadikban is vér folyt, a Halloween 2 ráadásul rögtön nyereséget is termelt, 17,4 milliós bevétele mellett 15 milliós gyártási költségek állnak. A második pedig a lírai, a vér látványát hírből sem ismerő Becstelen brigantyk lett... Míg mi erőltetett vígjátékoknak örülünk, Amerika vérszagra gyűl.

(forrás: odeon.hu, box office mojo, országos terjesztői adatok)