A film Wilhelmina Barns-Grahamnak, a brit modern művészet, festészet egyik vezető képviselőjének portréja. Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléjének fődíjáért, amellyel 25 ezer dollár pénzjutalom jár, az idén 12 film versengett. A pénzjutalmon fele-fele arányban osztozik a film rendezője és producere. A kilencnapos filmszemle zárógáláján a filmrendező a rangos elismerést személyesen vette át, ahol a fesztiválelnök díját Ivan Trojan neves cseh színész érdemelte ki.

Bár magyar alkotás nem volt a versenyprogramban, de szintén a fesztiválon mutatkozott be a szlovák Iveta Grofova által rendezett, a második világháború legkeményebb éveiben, a szlovák-magyar határ közelében élő özvegy varrónőről szóló The Hungarian Dressmaker, amelynek főszerepét Borbély Alexandra alakítja. (A fesztiválon készült ritikánk)

Az ötfős zsűriben magyar alkotó is helyet kapott, Christine Vachon producer, Sjón író-forgatókönyvíró, Eliška Křenková színésznő és Geoffrey Rush színész mellett Reisz Gábor is döntött a díjakról. Reisz éppen tíz éve mutatta be debültáló filmjét, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlant Karlovy Vary-ban.

Borbély Alexandra érkezik a vetítésre (fotó: a színésznő Facebook oldala)

Az 58. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon több szekcióban mutatkoztak be fejlesztés alatt álló és az utómunka stádiumában lévő filmek. Ezeken a szakmai fórumokon a rendezők és a producerek külföldi forgalmazókat, valamint extra támogatásokat, forrásokat és közreműködőket keresnek, hogy ezzel is segítsék a készülő alkotás útját akár a fejlesztés további szakaszáról, akár a végső vágat elkészítéséről vagy épp a fényelésről van szó. Az idei szekciókba összesen öt magyar vagy hazai kötődésű projektet válogattak be: Csicskár Dávid, Van Viktória, Nagy Borbála, Mayer Bernadette és Goldberg Emília készülő filmjeit, amelyből Csicskár Dávid Itt van Klára című filmterve MIDPOINT fejlesztési díjában, míg Goldberg Emília vágás alatt álló, Tiszavirágok című filmje a First Cut+ zsűrijének külön dicséretében részesült.

A nyitógálán Viggo Mortensen, a neves amerikai színész és rendező átvette Jirí Bartoska fesztiválelnök díját a világ filmművészetét gazdagító tevékenységéért.

A kilencnapos szemlén az idén mintegy 180 filmet vetítettek, háromtucatnyi alkotásnak Karlovy Varyban volt a világpremiere.

A fesztiválon mi is jelen voltunk, cikkeink itt olvashatók.

Forrás: MTI / borítókép: KVFF