A színész visszavonulásáról gyermekei, valamint jelenlegi és volt felesége Emma Heming-Willis, illetve Demi Moore adtak hírt az Instagramon.

Willis foglalkoztatottsága a legkevésbé sem hagyott alább az elmúlt években, csak 2018 óta több, mint húsz filmben játszott az akcióhős. Ezek jellemzően kisköltségvetésű, vegyes kritikai fogadtatású akciófilmek, amelyek nemzetközi forgalmazását a plakáton feltűnő Bruce Willis szavatolta, aki gyakran úgy tartotta műsoron ezeket a filmeket nevével, hogy alig tíz percre tűnt fel a vásznon. 

A rövid szerepek azonban nem szükségszerűen a forgatókönyvből vagy a rendező elképzeléseiből következtek. A Willisszel való forgatási munkának ugyanis speciális rendben, különösen csökkentett üzemmódban kellett történnie, úgy, hogy a színész monológjai párbeszédekké váljanak, a bonyolult koreográfiát igénylő tűzpárbajokat testdublőr is eljátszhassa, és Willisnek semmiképp se kelljen nyolc, de inkább négy óránál tovább a forgatáson maradnia. 

Bruce Willis a Holdfény királyság című filmben

Amint a Los Angeles Times cikkéből kiderül, az Out of Death című film rendezője, Mike Burns alig néhány nappal a forgatás kezdete előtt értesítette forgatókönyvíróját, hogy le kell rövidítenie Willis szerepét. Az okokat ekkor még nem részletezte, és maga is csak akkor szembesült a helyzet komolyságával, amikor találkozott a színésszel. Végül huszonöt oldalnyi párbeszédet egyetlen nap alatt kellett felvennie a rendezőnek és stábjának. Tavaly ősszel újabb Bruce Willis filmet, a Wrong Placet ajánlották Burnsnek, akit biztosítottak róla, hogy a színész sokkal jobban van. A rendező ennek az ellenkezőjéről győződött meg, amikor a forgatást megkezdték, és elhatározta, hogy nem készít több filmet Willisszel. Most megnyugtatónak nevezte a színész döntését. 

Willis gyakran volt dezorientált a stúdióban, a White Elephant című film forgatásán például azt mondta a stábtagokhoz fordulva: „Te tudom miért vagy itt, te tudom miért vagy itt, én miért vagyok itt?" A Hard Kill című film munkálatai alatt ennél súlyosabb következményekkel is járhatott volna a sztár állapotának hanyag kezelése. Willis rosszkor, rossz felé tüzelt egy vaktölténnyel töltött fegyverrel. Az eset során senki nem sérült meg, a stáb óvintézkedése azonban véleményesnek tűnik, mint valaki felidézte, „figyeltek rá, hogy senki ne álljon tűzvonalban, amikor fegyveres jelenetet forgatott."

Bruce Willis és Matthew Perry a Bérgyilkos a szomszédom című filmben

Még ilyen körülmények között is igyekezett a legjobbat nyújtani, és egészséges óráiban „hozta a top szintet", ahogy Chuck Russell a Paradise City rendezője emlékezett, aki nagy örömöt okozott Willisnek a John Travoltával közös jelenetekkel. „Nagyon izgatott volt, hogy újra Travoltával dolgozhat, és a régi Bruce Willis sárm igazán láthatóvá vált" – emlékezett a rendező. 

Bruce Willis az elmúlt negyven év amerikai akciófilmjeinek emblematikus, műfajformáló sztárja, majd' százhúsz nagyjátékfilmje közül kiemelkednek a Die Hard sorozat filmjei, a Ponyvaregény, a Hatodik érzék, a 12 majom és a Holdfény királyság. Akcióhősi kvalitásai mellett humorát is rendszeresen megvillantotta, többek között olyan vígjátékokban, mint a Banditák vagy a Bérgyilkos a szomszédom.

Forrás: Los Angeles Times