Az európai filmtermés újdonságait felvonultató nyolc napon át tartó brüsszeli filmünnep húsz országból érkezett száz alkotást mutat be. Az Anyám és más futóbolondok a családból című filmet a „Panorama Masters” elnevezésű válogatásban vetítik.

A magyar mozikban több mint 36 ezer nézőt elért film főszerepeiben Ónodi Eszter, Básti Juli és a százegy éves lengyel színésznő, Danuta Szaflarska látható. A Cinema Film produkciójában készült alkotás nemrég DVD-n is megjelent, és továbbra is műsoron van a budapesti Art+ Cinema moziban. 

Fekete Ibolya filmje négygenerációs történet, amely az 1900-as évek legelejétől a 2000-es évekig követi végig a szereplők sorsát. A főhősnő, Anya kilencvennégy évet él és huszonhétszer költözik életében. A viharos természetű és példás veszélyérzettel megáldott nő végigvonszolja a férjét meg a lányát a fél országon, valahányszor veszélyt szimatol. Márpedig veszély mindig van: a 20. század viszontagságos eseményei elől rendre tovább kell állniuk. Át kell vészelni két világháborút, 1956-ot és még sok minden mást. De mindez nem rontja a kedvüket, mindegy, hová veti őket a sors, a Partiumtól Budapesten át az Isten háta mögé. Hurcolkodnak át az életen, egymásnak vetett háttal, önfeledten.



A június 23-án kezdődő A-kategóriás moszkvai nemzetközi filmfesztiválra is meghívták Fekete Ibolya legutóbbi filmjét.

Az idén 38. alkalommal megrendezett moszkvai filmünnep műsorra tűzi a német-román-svéd-magyar koprodukcióban a Filmalap támogatásával készült Utazás apánkkal (Die Reise mit dem Vater) című filmet, valamint a Buharov fivérek Az itt élő lelkek nagy része című új, egész estés alkotását. Utóbbit az alkotók személyesen mutatják be a moszkvai nemzetközi filmfesztivál közönségének.


(Forrás: Filmalap)