Nekem Budapest címet viseli az a 8 részből álló szkeccsfilm, amelyet Enyedi Ildikó rendező szakos osztálya készített. Az ötletgazda az egyik diák, Reisz Gábor (Külalak, Valakinek a valamije) volt, aki 2010-ben nem tudta tétlenül nézni, hogy az MMKA szétesése után még vizsgafilmet sem tudnak forgatni az SZFE hallgatói. Mivel az Enyedi-Máthé osztály már első évben is készített közös szkeccsfilmet 8 címmel, és a magyar filmezésben is vannak hagyományai az omnibusz filmeknek (ld. Jött egy busz), így eldöntötték, önerőből készítenek egy Budapest-filmet. Az ötlethez csatlakozott produceri oldalról a Proton Cinema képviseletében Berkes Juli, valamint az AZT-Média részéről Schneider Ákos, és természetesen a Színház-és Filmművészeti Egyetem is segítette a projektet. A támogatók között találjuk még a Laokoon Filmet és az Origo Film Groupot is.

Az elkészült film végül hosszú egyeztetés után a Nekem Budapest címet kapta (korábban az Ebben a városban munkacímen futott a projekt -  a szerk.) - az angol címben viszont hamar sikerült megegyezni: Meanwhile in Budapest. A nyolc film rendezői Ferenczik Áron, Kárpáti György Mór, Kapronczai Erika Csuja Lacival és Muhi András Piresszel közösen, Reisz Gábor, Szimler Bálint, Szeiler Péter, Pluhár W. Attila, és Bálint Dani.

Az epizódok összekötő elemeit eredetileg az osztályfőnök Enyedi Ildikó rendezte volna, ám a kész anyag sokszínűsége láttán eltekintettek tőle, Rattstatter Linda grafikái alapján Ásmány Zoltán animálja a részeket elválasztó és összekötő táblákat. A főcím zenéjét Závada Péter (Akkezdet Phiai), Ratkóczy Huba (ex-Esclin Syndo) és Berger Dalma (Volkova Sisters) közösen írták. Az utómunka felügyelője Lovas Nándi, a vágók supervisora Mezei Áron volt, a hangutómunka minőségéért pedig Rajna György és Balázs Gábor felelnek.

Az alkotók ugyanakkor fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy a Nekem Budapest nem diplomafilm, és soha nem is készült annak. A vizsgafilmekre idén júniusban ítélt meg műhelytámogatást a Magyar Nemzeti Filmalap - ebből az összegből készülnek majd jövőre a diplomafilmek.

A Nekem Budapest várhatóan jövő évben kerül mozikba, indítás nagyban függ a film nemzetközi karrierjétől is.

Az egyes epizódok, rendezőik, történetük, egy-egy jelenetfotóval alant. 

Kárpáti György Mór: Park

Mihály (55), a Montrealban élő építész egy általa tervezett épület kivitelezése miatt jön haza Budapestre. Amikor éjszaka kimegy a parkba, ahova az épületet tervezte, nem várt bonyodalmakkal kell szembesülnie

Karpati 500
operatőr: Hartung Dávid // sound: Péterffy Máté // editor: Duszka Péter Gábor
főszereplő: Gyabronka József

Kapronczai Erika - Csuja László - Muhi András Pires: Threesome

A farkasok egyestés prédára vadásznak. A turista lányok kalandokba keverednek. Anna pedig a végletekig hajszol egy reménytelen szerelmet a részeg éjszakában

Kapronczai 500
operatőr: Pamuki Krisztián // sound:Lukács Péter Benjámin // editor: Csabai Attila
főszereplő: Édes Anna, Konrád József, Amy Madeley, Szűcs Gábor

 

Pluhár W. Attila: Sándorferi

Az angyalföldi legendárium megelevenedő figurája, azaz Sándorferije véres csetepatékban hadakozva keresi a szerelmét. Vagy lehet, hogy Sándorferi csak vágyakozik... vagy egyszerűen fantáziál, így próbálja újra és újraírni saját történetét.

Pluhar 500
operatőr: Tausz Gábor // sound: Pótári József // editor: Duszka Péter Gábor
főszereplők: Gulácsi Tamás, Vati Tamás, Mészáros Piroska 

Szimler Bálint: Felelés

Egy budai gimnázium földrajz órája. Felelés. Samu Afrika földtörténeti fejlődéséből ad számot a tudásáról.

Szimler 500
operatőr: Rév Marcell // sound: Somló Pál // editor: Mezei Áron
főszereplők: Simics Soma, Tarr Judit 

 

Szeiler Péter: Hazatérés

Egy ember úgy dönt, hogy megváltoztatja életét. Vajon a változás látszata a változás maga, vagy csak egy helyben járás, saját farkába harapó kígyó?

Szeiler 500
operatőr: Tausz Gábor // sound: Gáspár Szabolcs/Dévényi Tamás // editor: Divinyi Gábor
főszereplők: Kerekes Vica, Hajduk Károly 

Reisz Gábor: Péter 

A visszahúzódó tizenöt éves Péter hajnalonta futni jár a Margitszigetre. Egyik alkalommal egy csörgő mobiltelefont talál a szigeten. A vonal végén egy lány azt állítja, hogy megtalálta Péter kutyáját. De Péternek nincs is kutyája.

Reisz 500
operatőr: Rév Marcell // sound:Rajna György // editor:Klára Levente
főszereplő: Pethő Áron, Jakab Juli, Páll Zsolt Ákos

Bálint Dani: Bálint

Friss filmszakos diplomával a kezében Bálint (27) az első játékfilmjére készül. Lányszereplőket válogat, helyszíneket keres, próbafelvételeket készít. Egyszerre próbálja az apró részletekből összerakni a filmet és saját magát.

BalintD 500
operatőr: Becsey Kristóf, Nagy Zágon, // sound: Juhász Róbert // editor: Tálas Zsófia
főszereplő: Ivicsics Bálint

Ferenczik Áron: Miért vannak olyan messze a székek a HÉV-megállóban? 

Pramm-pramm-pramm! Tisztelt hölgyeim és uraim! Íme Budapest és az Ő csodás látványosságai: a Parlament, a Budai Vár, a Hősök tere, kihagyhatatlan helyszínek ezek! Ám mindezen látnivalók eltörpülnek az egyetlen igazán fontos kérdés mellett: „Miért vannak olyan messze a székek a HÉV - megállóban?”

FerenczikAron 500
operatőr: Ferenczik Áron // editor: Duszka Péter Gábor
főszereplő: Ács Tamás