A Keskeny út a boldogság felé a zsűri különdíját nyerte el a Los Angeles-i Délkelet-Európai Filmfesztiválon. A fesztivál olyan filmeket visz el az amerikai közönség számára, amelyek a közép-európai régiót meghatározó konfliktusokat személyes történeteken keresztül bemutatják be.

A külföldi elismerést követően a Magyar valóság különdíját is megnyerte Oláh Kata dokumentumfilmje a 34. MEDIAWAVE Fényírók Fesztiválján, amit az elmúlt héten rendeztek meg Budapesten, a Cirko-Gejzír moziban.

A Keskeny út... főszereplői, Gergő és Lénárd fiatal pár, akik nemrég költöztek szülőfalujukból Zuglóba. Kapcsolatuk ápolásán, egy közös új élet építésén túl a legfontosabb életcéljuk, hogy elkészítsék az első magyar meleg roma musicalt. És ahogyan az őket forgatókönyvíróként támogató Kemény Zsófi mondja is a filmben, a saját történetük épp olyan, mint egy musical. Tele van drámával, szenvedéllyel, látványos fordulatokkal és zenével.

A 2023-as Thessaloniki Film Fesztiválon bemutatott alkotás a KineDok 2024-es programjának köszönhetően további alternatív vetítési helyekre is eljut idén. Ezzel párhuzamosan folytatódik a film nemzetközi fesztivál körútja is, legközelebb a San Franciscoi dokumentumfilm fesztivál versenyprogramjában mutatják be június 2-án, a rendező jelenlétében.  

Budapesten, a Pride hetében egy különleges vetítéssel egybekötött programon várják az alkotók és a főszereplők a nézőket, június 10-én este az Eötvös 10-ben. A vetítést követően három, a film által felvetett téma köré szerveződő kerekasztal beszélgetésben vehetnek részt a nézők. Az est házigazdája Karafiáth Orsolya, a beszélgetéseken többek között részt vesz Márton Joci Roma-LMBTQ aktivista, Hodász András, és a Helsinki Bizottság jogásza. Jegyek kizárólag elővételben kaphatók itt.

Oláh Kata: Dokumentumfilmesként az a dolgom, hogy reménysugarat mutassak

Lénárd és Gergő a salgótarjáni Jónás telepen szerettek egymásba, a családjuk kitagadta őket és Budapestre költöztek, hogy beteljesítsék álmukat. Oláh Kata készített róluk dokumentumfilmet, nekünk pedig arról mesélt, hogy milyen ma Magyarországon egy roma párról forgatni, mit tart különösen fontosnak a filmkészítésben, hogyan kerül el a film közel harminc ország diákjai elé és hogy végül teljesül-e a fiúk álma.

Forrás: Az alkotók közleménye