Szeptember 24-28-a között rendezik meg a Corvin moziban a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált, melyen a világ bármely részéről érkező dokumentumfilmek - tematikai vagy hosszbeli megkötés nélkül - szerepelhetnek és megmérettethetnek. (A végső nevezési határidő július végén volt.)

A szervezők egy olyan eseményt szeretnének létrehozni, amely a műfaj négynapos ünneplésével Budapest legszínesebb, legizgalmasabb oldalát mutatja be az európai közönség számára. A távolabbi tervek között szerepel, hogy ezt követően minden év szeptember végén jelentkezik majd a BIDF, amely folyamatosan bővíteni kívánja tevékenységei és programjai körét, így jövőre például már nemzetközi pitching fórumon is részt vehetnek az érdeklődők.

Az idei filmeket a BIDF az elmúlt két év legjobb, díjnyertes filmjeiből válogatta. A fesztiválon 41 alkotás (32 hosszú és 9 rövidfilm) lesz megtekinthető, a világ minden tájáról, az Egyesült Államoktól Izraelen át Iránig, Skandináviától Svájcon át Szerbiáig. A rendezvény a versenyfilmek rendezőit is vendégül látja; a vetítéseket közönségtalálkozó követi.

A fesztivált Sós Ágnes Balázs Béla-díjas dokumentumfilm rendező és Balogh Rita kreatív dokumentumfilm producer szervezi. "Hiszünk abban, hogy rendezvényünk hatására jelentősen nő majd a műfaj iránti érdeklődés és nyitottság Magyarországon, aminek hosszútávú következménye egy stabil, dokumentumfilm-néző közönség kialakulása lesz. A BIDF-et terveink szerint 2014-től minden évben megrendezzük" - áll közleményükben.

BIDF from BIDF on Vimeo.

A szervezők egy rövid spotot is forgattak, melyből a fesztiváligazgató, Sós Ágnes által rendezett Szerelempatakból ismerős néni indul "a város felé".

UPDATE: A BIDF-nek néhány órája kikerült a második spotja is az internetre, nénikkel és önkéntes tűzoltókkal:

BIDF 2 from BIDF on Vimeo.

 Még több infóért katt ide!