Szimler Bálint, akinek neve a fesztivál katalógusában Ridley Scott és Oliver Stone után következik, a filmfőiskolások legjobbjait felvonultató Cinéfondation programban mutatkozik be Cannes-ban. A több mint 1500 nevezett filmből tizenhárom alkotást választottak ki: az angol srác egy rozmáros animációval érkezett, és a horvát-svájci lány tengerpartos-bevándorlós témáját szintén animációként dolgozta fel. A francia kisfilmben az űrbe vágynak, az argentínoktól vadászós-lövöldözős téma jött, a szlovák magyar film (Prikler Mátyás: Köszönöm, jól) a gazdasági válságot mutatja be egy család életén és negyven percen keresztül, a dél-koreai film az embercsempészettel foglalkozik, a libanoni versenyző apa-fiú üldözéses sztorival jött elő, a kubai lány 11 perces anya-lánya kapcsolattal készült, Amerikából 21 perces bűnügyi történet érkezett, a finnek pedig egy hatvanperces karácsonyi sztorit adtak be. A 22 perces belga film is Szimler filmjéhez hasonlóan ténfergős, sőt a szerb 35 perces munka, az I already am what i want to have is az Itt vagyok-hoz hasonlatosnak tűnik. (Bővebben a Cinefondation filmjeiről.) Szimler az argentín vadászos-lövöldözős és a dél-koreai embercsempészes filmmel került össze: előbbinek nem volt angol felirata, utóbbi a hírek szerint nem volt túl pörgős, de témája miatt akár díjra is számíthat. "Egyébként meglepett, hogy milyen hosszú filmek vannak, mi a 37 percünkkel közepesnek számítunk a mezőnyben."
ittvagyok_szimler


Azt már a Cannes-i Filmfesztivál előtt, a magyar delegációt bemutató sajtótájékoztatón tudtuk, hogy az Itt vagyok nyolcfős csapata nem repülővel vág neki a fesztiválnak. Szimler Bálint a filmhuTV-nek elmondta, hogy megkapták a Színház- és Filmművészeti Egyetem kisbuszát, és úgy vágtak neki a tizenhat órás útnak. A buszon utaztak: Osváth Gábor, Muhi András Pires producerek, Rév Marcell operatőr, Vida Viktor főszereplő és Szimler Bálint rendező, Noel Villers red-technikus, utómunka supervisor is csatlakozott a csapathoz.

ittvagyok_szimlervida


A stáb eredetileg úgy tervezte, hogy kiviszik Cannes-ba az Esclin Syndot is magukkal: a filmben szerepel ugyanis Berger Dalma, a zenekar énekesnője, és egy hosszú koncertjelenetben is az Esclin Syndo zenél, ám ezt végül sajnos nem sikerült megoldani. Az Esclin Syndo szerepe a szemlés bemutató óta tovább nőtt a filmben: a cannes-i szereplésre elkészült 35 mm-es kópia végefőcíme alatt most már egy Esclin Syndo dal szól. A kópia Osváth szerint gyönyörű lett, és a hangutómunkákat is befejezték, a 300 fős teremben rendben lement a vetítés, nem volt technikai bakik, és az angol felirat időzítésén is javítottak. "A közönség reakcióit nem tudtuk figyelni, mert az első sorokban ültünk, Bálint a vetítés előtt mondott egy-két mondatot, így nem ülhettünk be középre, mint a szemlén. De ahol csendben kellett lenni, ott csendben voltak, és amikor Lengyel Tamás döbbenten néz Vida Viktorra, akkor kuncogtak, úgyhogy úgy veszem, értették, mert ez az első harsányabban nevethető rész, így általában minden vetítésen ennél tudjuk lemérni, hogy a közönség mennyire van a filmmel. És a végén kaptunk tapsot is." Az Atom Egoyan vezette zsűri péntek este hoz döntést: a 13 pályamunkából három díjazottat választanak: az első díjazott 15 000 eurót kap, a második 11 250, a harmadik 7500 eurót vihet haza.

ittvagyok_zsuri


Az Itt vagyok tehát túl van a nehezén, most már jöhet a szórakozás: az biztos, hogy megnézik a további három szekció rövidfilmjeit, illetve van már jegyük Doug Liman Fair Game című, Sean Penn főszereplésével készült filmjére, a szombati Mundruczó-film premierjét is mindenképpen megvárják, és csak utána indulnak haza. Cannes-ban eddig a magyar bulin voltak, illetve a London Film School buliján Osváth megismerkedett Mike Leigh-vel, és adott is neki gyorsan egy Itt vagyok DVD-t.