November 3. és 19. között rendezik meg az észtek A-kategóriás seregszemléjét, a Tallinn Black Nights Film Festivalt. Szeleczki Rozália első nagyjátékfilmjét az október 19-i hazai bemutató után itt láthatja majd először a nemzetközi közönség. Az abszurd szerelmi háromszög történet a harmincéves Fániról szól, aki menekül a szerelem elől, hiszen ha megtetszik neki egy férfi, azonnal a halálát vizionálja. Egy napon egy rejtélyes fekete Macska kezd el udvarolni neki, akinek a búgó hangját csak ő hallja és ekkor minden megváltozik. A Cicaverzum főszerepét Törőcsik Franciska és Polgár Csaba játsszák, a Macska Patkós Márton hangján szólal meg.

A Konkol Máté rendező által finanszírozott Ki mint veti ágyát című alkotást az élőszereplős kisfilmek szekciójába válogatták be. A PÖFF Shorts programjában versenyző, Szőke Abigél főszereplésével készült kisfilm egy trilógia második része, amely a 19 éves Noémi különleges egy hetét kíséri végig, megmutatja, ahogy fölkerül Pestre, munkába áll, és szembesül az elnyomás különböző formáival.

Magyar alkotók által készült rajzfilmek közül hárommal találkozhat az észt fesztiválközönség. A hatalmas utat bejárt, Cannes-ban díjazott, elsősorban francia pénzből készült 27 (r.: Buda Flóra Anna) és Hegyi Olivér szlovák-magyar koprodukcióban készült A szív kertje a rövid animációs versenyprogramban, a 17. századi, mára feledésbe merült főúri sportot, a rókadobálást felelevenítő MOME-s alkotás, a Fox Tossing (r.: Mira Zénó) pedig a Shorts New Talents szekcióban mérettetik majd meg.

Borítókép: Ki mint veti ágyát