Francoise Ozon Fiatal és gyönyörűje (Jeune et jolie) a fesztivál Kitekintő blokkjában szerepel, természetesen szintén magyar premier és az Adele életéhez hasonlóan szintén Cannes-ban volt a világpremierje. A gyönyörű Marine Watch által játszott tini alakja, aki unalmában prostituáltnak áll, nem véletlenül emlékeztet A nap szépe főhősére. A rendező nem titkolja a Bunuel- és a Catherine Deneuve-párhuzamot, de a nagy elődök filmjét Ozon csak inspiráló forrásnak tekinti, története nagyon is mai.

cinefest adele 500
Az Adele élete alkotói Cannes-ban

Nagyon mai történet a tavaly Oscar-díjjal kitüntetett Asghar Farhadi filmje, A múlt (Le passé) is, melynek főszereplője, A némafilmesben megismert Berenice Bejo Cannes-ban a legjobb női alakítás díját nyerte. A középpontban itt is egy válás áll - a tökéletes színészi játék, a dokumentaristákat megszégyenítő őszinte gesztusok, a kultúrákon átívelő kapcsolatok története éppolyan megrázó és elgondolkodtató, mint az Oscar-díjas Nader és Simin - Egy válás története.

A szeptember 12. és 22. között zajló 10. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Kitekintő blokkjában  szerepel továbbá a kultrendező, Noah Baumbach Frances Ha című filmje (a címszerepben Greta Gerwig), a Robert Redford főszereplésével készült All is Lost, Alexander Payne (Kerülőutak, Utódok) Cannes-ban díjazott Nebraskája, a Mindenáron (At Any Pice) című Velencében bemutatott dráma Dennis Quaid és Zac Efron főszereplésével, látható lesz továbbá a legendás Cornetto-trilógia záródarabja: a Világvége, Ryan Fleck (Fél Nelson) filmje, a Sugar és az Iron Sky című sci-fi komédia is - mégpedig a kétórás rendezői változat.