Akár Hollywoodban: ne add fel az álmaid!

A Focus Film jelenleg a Cinka Panna életrajzi elemeivel átszőtt játékfilm elkészítésén dolgozik. Mint azt a cégvezető producertől, Sipos Árontól megtudtuk, nemrég, július 2-án előforgatáson volt a stáb Szlovákiában, ahol a cigánykaraván vonulását filmezték festői körülmények között. Az operatőrt egy helikopter is segítette, hogy a forgatott anyag minél mozgalmasabb, izgalmasabb legyen.

Az 1711 körül született és 1772-ben elhunyt Czinka Panna nagybőgős és egyben kovács mester férjével és annak két testvérével alakította meg az első, mai értelemben vett magyarországi cigányzenekart. Mindezt 14 évesen, és talán ő volt az egyetlen ismert női prímás.

A nagyon mélyről indult, de végül meseszerű karriert befutott lány a legmagasabb körökben is bemutathatta mire képes hegedűjével. Élete megihlette Kodály Zoltánt is, aki a '40-es évek második felében operát írt róla, amelynek szövegét Balázs Béla szerezte.

Közös produkció szlovák partnerrel
Solymász Tamás

A film szlovák-magyar koprodukcióban valósul meg, egy átlagos magyar játékfilm költségvetésének megfelelő, vagyis körülbelül 200-300 millió forint közötti összegből. A produkció elnyert az Eurimages támogatását is.

A film rendezője Dušan Rapoš, a főszerepet magyar színésznő alakítja, egyelőre még folyik a megfelelő személy kiválasztása, viszont Cinka Panna édesapját biztosan Galkó Balázs fogja játszani, aki már részt is vett a július 2-i előforgatáson. A forgatókönyvet Lubormir Slivka írta, Csemer Géza tanácsainak figyelembevételével. Csemer színházi munkái mellett a Dallas Pashamende című filmet is jegyzi, a zenéket Sárosi Bálint felügyelete mellett budapesti stúdióban rögzítik.

A magyarországi forgatási etap szeptember 20-án indul, amikor két hétig dolgozik a stáb, azt megelőzően 34 napon át Szlovákiában folyik a munka.

Népi horror svájci-magyar rendezővel

A Cinka Panna ötletével a pozsonyi Attack Film állt elő, és Sipos Áron szívesen csatlakozott a szlovák produkciós céghez. Korábban, 2000-ben dolgozott szlovák részvételű koprodukcióban, a Solymász Tamás című ifjúsági filmben, amelybe cseh, lengyel, német, francia partnerek is beszálltak.

Mitől izgalmas egy 18. századi cigánylány története a mai, zömmel 14-35 év közötti mozilátogató közönség számára? Sipos Áron úgy véli, a történet azért lehet érdekes a fiataloknak, hogy egy, az álmai megvalósításért küzdő nő áll a középpontjában. A zömében Szlovákiában játszódó Cinka Panna az egykori Gömör vármegye mellett változatos helyszíneket, izgalmas zenei világot mutat be, és számos drámai fordulat is lesz benne.

A producer szerint éppen a nehézségekkel dacoló ember sorsának ábrázolása válik egyetemessé a történetben és függetleníthető a konkrét történelmi kortól valamint kultúrától. Mindennek pedig komoly szerepe lehetett abban, hogy az Eurimages támogatja a Cinka Pannát.

Egy korábbi Márai-feldolgozás Sipos Áron producerségével
Az emigráns

A Focus Film a 18. századi női prímás története mellett idén ősszel és télen tervezi leforgatni az ugyancsak Eurimages-támogatást nyert Rettegés völgye című filmet. A svájci-olasz-magyar koprodukcióban megvalósuló „népi horror”-t a magyar származású, de svájci születésű Győrik Mihály rendezi. Valamint ugyancsak nemzetközi koprodukcióban készülnek a Focus Filmnél egy Márai Sándor regény, Az igazi feldolgozására.

A Szabó István rendezésével megvalósuló Utas és holdvilág moziváltozatára egyelőre várni kell, de a tervek szerint a Cinka Pannát már 2008-ban láthatja a mozik közönsége.