Francis Ford Coppola, A keresztapa-trilógia és az Apokalipszis most rendezője négy évtizeden át hiába győzködte a hollywoodi stúdiókat, hogy finanszírozzák grandiózus tervét. Végül személyes vagyonának jelentős részét feláldozva valósította meg karrierjének legnagyszabásúbb filmjét.

A Megalopolisz jövőképében Új Róma városának fényűző, hatalmas felhőkarcolói között komoly ellentétek feszülnek. Az ambiciózus és vizionárius építész, Cesar Catilina (a kétszeres Oscar-jelölt Adam Driver) progresszív gondolkodásával szemben áll Franklyn Cicero polgármester (Giancarlo Esposito) hatalmi beágyazottsága és kapzsiságtól hajtott játszmái. A kettejük közötti konfliktust tovább hevíti Cesar kapcsolata a polgármester lányával, Juliával (Nathalie Emmanuel), aki számára a tét nemcsak a város jövője, hanem szerelme és családja is.

Megalopolisz az ötszörös Oscar-díjas és kétszeres Arany Pálma-nyertes filmlegenda testamentuma és a gyáva stúdiórendszer nyílt kritikája. Coppola a filmet feleségének és alkotótársának ajánlotta, aki a cannes-i premier előtt néhány héttel hunyt el.

 

Az évtizedek óta dédelgetett álom utolsó simításihoz nekünk is közünk van, ugyanis a film zenéjét Budapesten vették fel, sőt az amerikai mester hálából a munkálatok közben a magyar himnuszt vezényelte. „A felvétel utolsó napján ki akartam fejezni a hálámat a magyar zenekar felé, akiknek a zenei tudását és a barátságát is nagyra értékeltem” – írta a rendező. „Az emelvényen állva felvettem a karmesteri pálcát, mintha csak egy koncerten vezetném őket, és megkopogtattam a kottaállványt. Természetesen nem készítettem elő semmit, de azt feltételeztem, hogy tudják, hogyan kell eljátszani a nemzeti himnuszukat.

A filmnek sokféle szereplőgárdát bejelentettek, a 2000-es évek elején Robert De Niro és Nicolas Cage nevét lehetett hallani, legutoljára pedig Oscar Isaac, Zendaya, Cate Blanchett és Jessica Lange merült fel, de az elhúzódó előkészületek miatt végül nem velük készült el az alkotás. A megvalósult film főszerepet Adam Driver alakítja, mellett pedig Aubrey Plaza, Shia LaBeouf, Jon Voight, Jason Schwartzman, Laurence Fishburne, Kathryn Hunter, Grace VanderWaal, Chloe Fineman, James Remar, D.B. Sweeney és Dustin Hoffman is feltűnik a vásznon.

Coppola a Deadline-nak adott interjújában elmondta: nem aggódik a pénz miatt, az a célja, hogy olyan filmeket alkosson, amelyek évtizedek múlva is vonzzák a nézőket. A Megalopolisszal egy olyan filmet akar létrehozni, amelyről halála után is beszélnek, és amely arra ösztönzi az embereket, hogy elgondolkodjanak arról, miként tehetnék jobbá a társadalmat és az életüket - mutatott rá.

Az Megalopolisz szeptember 26-től látható a magyar mozikban a Mozinet forgalmazásában.

A cikk a Mozinettel való együttműködésben jött létre.