Dyga Zsombor és Mathian Kukielski idén Varsóban

Az Utolér borongós hangulatú, realista dráma/thriller - egyetlen késő őszi este történetét követi nyomon három párhuzamos szálon egy rideg kelet-európai külvárosban. Egy pincérnő rájön, hogy gyermeke edzője pedofil gyermekrabló. Egy mentőorvos szembe találja magát kisfia gyilkosával. Egy veterán sportolónőt megzsarol egy haldokló öregember. Vajon hogyan vizsgázik a rögvaló átlagembere szélsőséges morális helyzetben? Hol az a vékony határ, melyen eldől, hogy hőssé vagy dühöngő szörnyeteggé változunk? Mi az erősebb, emberségünk vagy túlélési ösztönünk? Ezekre az alapkérdésekre keresik a film alkotói a választ, miközben egy sötét utazásra kalauzolnak, hogy fölfedezzük, miféle borzalmak rejtőznek szomszédaink ajtaja mögött.

Dyga Zsombor és Lovas Balázs együttműködés bő egy évtizedre nyúlik vissza, közös munkájukként született például az Öcsögök, a szemledíjas Tesó és a Kész cirkusz is. Mindezek a műfaji irányultságú, könnyedebb hangvételű alkotások kevésbé súlyosak, mint amilyennek az Utolér ígérkezik.

Lovas Balázs és Dyga Zsombor öt évvel ezelőtt Hamburgban


Tóth Péter Miklós az Európa film producere is egyben, ahol Kepes András televíziós munkái - Világfalu, Desszert - mellett Incze Ágnes Randevú és Bergendy Péter Állítsátok meg Terézanyut! című filmje készült.


A koprodukciós bemutatkozásra meghívott projektek (cím, produkciós cég, ország):

Adalbert’s Dream - Saga Film - Románia
Before and After - OWH Studio - Moldáv Köztársaság
Easter goes Polish - Polyphon Film und Fernsehgesellschaft mbH - Németország
Gram of Love - Bela Film - Szlovénia
Love Is Like Vengeance - Vita Nova Films Ltd - Egyesült Királyság
Midsummer Night - UAB Tremora - Litvánia
Nights of Pilots - Exitfilm OU - Észtország
Rundown - Európa Film & Communications Ltd. - Magyarország
Stopover - Fischer Film GmbH - Ausztria
The Bear - Libra film - Románia
The Coldest Day of Winter - UCM - Izrael
Tiger - Screen Vision - Lettország
Tilva Rosh - Kiselo Dete film house - Szerbia