A Toldi moziban rendezett Filmkarnevált Petr Zelenka Londonban bemutatott új filmje, az Elveszve Münchenben nyitja, amely a II. világháborút megelőző történelmi eseményekből kiindulva izgalmas útvesztőbe kalauzolja nézőit. Az Ötvenes című hagyományos cseh vígjáték hazájában a karácsonyi ünnepek alatt több nézőt vonzott a mozikba, mint az új Star Wars film. A Kobrák és siklókat pedig már a Miskolci Cinefest versenyprogramjába is beválogatták.

A fotográfus alkalmával napjaink legismertebb cseh fotósának, Jan Saudeknek nők uralta, erotikával átitatott világában mártózhatnak meg a nézők. A Jan Svěrák Oscar-díjas rendező és Zdeněk Svěrák színész-forgatókönyvíró munkásságát bemutató vetítéssorozatból nem maradhatott ki a Kolja, amely 1997-ben a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat és a Golden Globe-ot is besöpörte. A filmet Jan Svěrák rendezte, Zdeněk Svěrák pedig írta és játszik is benne. A rendszerváltás idején játszódó családi filmben egy idősödő nőcsábász egyik pillanatról a másikra egy orosz kisfiú apjának szerepében találja magát.

A retrospektív további darabjai a II. világháború idején a brit légierőnél szolgáló cseh pilótákról szóló nagyszabású történelmi tabló, a Sötétkék égbolt, valamint Jan Svěrák Magyarországon korábban még sosem vetített családi filmje, a Bubu visszatér. A sort az Oscar-jelölt Az én kis falum zárja, amit Zdeněk Svěrák írt. A forgatókönyve jó kezekbe került: a filmet éppen 30 éve mutatták be Jiří Menzel rendezésében és Bán Jánossal a főszerepben.  

A nyolc filmet közönségtalálkozók kísérik. A nyitófilm, az Elveszve Münchenben után a film rendezője, Petr Zelenka válaszol kérdésekre. Az én kis falum vetítését követően pedig Jiří Menzellel és Bán Jánossal, a film rendezőjével és főszereplőjével találkozhatnak az érdeklődők. A beszélgetéseket Csákvári Géza filmkritikus vezeti. A fesztiválhoz pénteken este egy karneváli hangulatú rendezvény kapcsolódik, melynek helyszíne a Mazel Tov étterem és bár, a zenéről pedig a prágai Circus Problem zenekar gondoskodik.

Részletes program