Idén lesz tíz éve, hogy elhunyt a XX. század utolsó évtizedeinek feledhetetlen gitáros krónikása, akinek életművéhez hozzátartoztak a dalok mellett a filmek – filmzenék, filmszerepek – is. Mintegy húsz mozialkotáshoz írt zenét, és gyakran szereplőként is feltűnt ezekben.

Maár Gyula, Bacsó Péter, Gothár Péter, Tímár Péter, Bereményi Géza, Jancsó Miklós – néhány a jeles rendezők közül, akikkel együtt dolgozott. Jancsó Miklós produkcióiban vett részt legtöbbször. Először a Még kér a nép forgatásán dolgoztak együtt 1972-ben, majd feltűnt a Szerelmem, Elektrában, a Szörnyek évadjában, a Kék Duna keringőben

Tímár Péter és Cseh Tamás a 6:3 forgatásán (fotó: Gáspár Miklós)

Tímár Péter több népszerű mozijából is emlékezhetünk alakjára: játszott a 6:3-ban és a Csinibabában. Cseh Tamás legfontosabb alkotótársa mégis Bereményi Géza volt, dalainak szövegírója, társszerzője, aki szintén szerepeltette őt: A turnéban kérte fel egy színházi zongorista figurájának megformálására. A forgatónyvíró-rendezővel nemrég podcastunk adásában beszélgettünk, ahol Cseh Tamással való közös élményei is szóba kerültek.

A szervezőknek volt miből válogatniuk, amikor összeállították a Cseh Tamás mozija című programot, amelyben egyetlen napon, március 9-én fontos játékfilmes munkáiból tűznek hármat műsorra, valamint levetítik Fonyó Gergely Cseh Tamás filmjét. A mozifilmek közül a Még kér a nép, a 6:3, avagy játszd újra, Tutti! és A turné kerül mozivászonra, utóbbi kettő 35 mm-es kópiáról. Két alkotótárs is vendége lesz az előadásoknak, a 6:3 vetítésén Tímár Péter, A turné előadásán pedig Bereményi Géza. 

Kedvezményes, 1100 forintos jegyet válthatnak a diákok, a nyugdíjasok és a pedagógusok a mozi jegypénztárában, valamint mindazok, akik egyszerre a program legalább két vetítésére jegyet vesznek (ez a kedvezménytípus online vásárláskor is él).

Forrás: Uránia / Borítókép: A Még kér a nép forgatásán. Hátul középen Cseh Tamás /Forrás: Cseh Tamás Archívum