Csicskár Dávid fejlesztés alatt álló filmterve, az Itt van Klára nyerte a 10 000 eurós MIDPOINT & KVIFF fejlesztési díjat az Eastern Promises szakmai program Works in Progress fórumán. A szekcióban olyan, jelenleg fejlesztés alatt álló filmtervek mutatkoztak be, amik a Midpoint fejlesztési programban vettek részt.

Csicskár első nagyjátékfilmjének főhőse egy idős házaspár, Klára és Péter, akik 50 éve élnek együtt. A nő régóta szenved a demenciától, férje odaadással és kitartóan gondozza őt. Azonban Péter egészségi állapota megromlik, így beleegyezik abba, hogy feleségét otthonba adják. Péter elveszettnek érzi magát Klára és a gondoskodás feladata nélkül, ám belép az életébe a feleség egyik barátnője, Andrea. Egy szerelmi háromszög bontakozik ki: Péter szerelmes lesz Andreába, nappal vele van, azonban éjjelente feleségét ápolja. A Proton Cinema gyártásában készülő film producere Zachar Balázs.

Itt van Klára / Fotó: Proton Cinema

Goldberg Emília Tiszavirágok című alkotása a First Cut+ szekcióban versenyzett, ahol a zsűri külön dícséretét érdemelte ki: ,,Az elsőfilmes rendező képes volt egy sűrű atmoszférájú és erőteljes filmet készíteni, amely történelmi és kortárs szempontbol is releváns kérdésekkel foglalkozik a növekvő társadalmi intolerancia idején. Meggyőző alakításaival, halvány színeivel és lebilincselő operatőri munkájával Goldber Emília valós eseményeken alapuló bemutatkozófilmje egy lenyűgöző reflekszió az erőszakról és a nyugtalanságról." A First Cut+-ra olyan, az utómunka szakaszában lévő, elsősorban alacsony produkciós kapacitású országokban készülő egész estés filmeket válogattak be, amik már részt vettek a First Cut Lab Programban.

A Tiszavirágok a hírhedt tanyavilági bérgyilkos, a nőként született, de férfiként közismertté vált Pipás Pista (1882-1940) börtönbe kerülése utáni egy évet meséli el. Pipás a börtönben megismerkedik egy Irma nevű református tanítónővel, és ez a találkozás mindkettőjük életére meghatározó hatással van. A szegedi tanyavilág mesterbűnözőjét Török-Illyés Orsolya alakítja, a másik főszerepben Stork Natasa lesz látható. A magyar-szlovák koprodukcióban készülő film forgatókönyvét Goldberg Emília Móray Gáborral közösen írta, producerei Pusztai Ferenc és Pfeiffer Linda, operatőre Szilágyi Gábor, vágója Dunai László, gyártója a KMH Film.

A KVIFF Eastern Promises a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál szakmai szekciója és filmvására, amelynek küldetése, ahol a filmkészítők potenciális koprodukciós partnerekre lelhetnek. Idén összesen öt magyar projektet hívtak meg a különböző programjaira, itt írtunk róluk részletesebben. 

Forrás: KVIFF / Címlapkép: A Tiszavirágok forgatása / Fotó: KMH Film