Június 25-én osztották ki a TIFF díjait, Csonka Esztert a Szelídben nyújtott alakításáért méltatták. A négyszeres testépítő- és kétszeres fitneszvilágbajnok ez volt az első filmszerepe. Nemes Anna rendező először egy dokumentumfilm ötletével kereste meg, amit kezdetben nem akart elvállalni, azt hitte, hogy egy valóságshow-ba keresnek szereplőket. Végül a női testépítők világát bemutató Beauty of the Beastben is feltűnik, később pedig a Szelídre, ugyanebben a közegben játszódó nagyjátékfilmre is igent mondott.

Nem volt ijesztő, mert nagyon sok minden volt benne az én életemből is, hál’ istennek sokszor kellett önmagamat adni” – emlékezett vissza a színészi munkára a Filmhunak adott interjújában. „Kivéve amikor a testemet árulom, mert akkor olyanokat kellett csinálnom, amit a valóságban nem szoktam. De összességében azt hiszem sikerült önmagamat adni. Edinához hasonlóan nekem is volt táplálkozási zavarom, én is elvesztettem az édesanyámat, és én is az edzőmmel éltem és élek most is együtt.

Muhi András producer a díjjal

Nemes Anna és Csuja László a Szelíd forgatókönyvét Csonka Eszter személyiségéhez igazította és az életéből is inspirálódtak. A testépítő drámában Eszter élete legfontosabb versenyére készül, de közben elhidegül az edzőjétől, és nem várt helyen talál rá a vágyott gyengédségre és intimitásra.

A zsűri különdíját a film producere, Muhi András vette át Kolozsváron. A Szelíd világpremierjét a Sundance Filmfesztiválon tartották, a magyar mozik április 7-én mutatták be, júliusban pedig a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon vetítik.

A TIFF fődíját, a Transilvania Trófeát a bolíviai Utama kapta, amely egy megható történetet mesél el szárazságról küszködő lámatenyésztőkről. „Egyszerű, tiszta és lírai megközelítése” miatt emelkedik ki a versenyprogram filmjei közül. A díjazottak teljes listáját itt találod.

forrás: Filmtett és TIFF