Mr. Corman

Hol és mikor? Apple TV+ és augusztus 6.

Két dolog miatt akadt meg a szemünk az Apple TV+ legújabb dramedy-sorozatán: egyrészt Joseph Gordon-Levitt a főszerep mellett íróként és rendezőként is részt vesz benne, tehát ez egy szerelemprojekt számára, másrészt nincsenek szuperhősök benne, nem lehet egy frappáns mondatban összefoglalni a történetét, az egész kifejezetten életszagú. Gordon-Levitt egy pánikrohamokra hajlamos, életével messzemenően elégedetlen általános iskolai tanárt alakít, és az ő szenvedéstörténetét követhetjük nyomon humoros formában, látványos álomjelenetekkel megspékelve. Képes lesz némi boldogságot és értelmet találni az életében? Még nem késő becsatlakozni hetente jelentkezik új résszel a sorozat.

 

Coda

Hol és mikor? Apple+ és augusztus 13.

CODA (angolul a ‘Child of a Deaf Adult rövidítése, vagyis siket szülők gyermeke) a francia kasszasiker A Bélier család amerikai feldolgozása. A tizenhat éves Ruby a halászattal foglalkozó család egyetlen halló tagja, de az éneklés a mindene. Idővel választania kell, hogy vagy ott marad velük a tengeren, vagy az akadályokat leküzdve az álmait követi. A kritikák alapján a CODA a nyár legszebb családi filmje lesz, még a magyar kritikusok krémjét is sikeresen megsiratta.

 

Elveszett illúziók

Hol és mikor? Filmio és augusztus 19.

A sípoló macskakő és a Hosszú futásodra mindig számíthatunk zseniális szatírák után Gazdag Gyula Balzac híres regényéhez nyúlt, a történetet pedig a 60-as évek Budapestjébe helyezte,, főszerepben Máté Gáborral, Udvaros Dorottyával és Básti Julival. A film főhősét itt Sárdi Lászlónak hívják, aki szeretőjével Budapestre érkezik szerencsét próbálni, ahol saját bőrükön tanulják meg mivel jár a nagyravágyás. A szerencsés kezdet után sorra éri őket a balszerencse, ami arra készteti őket, hogy továbbálljanak Párizsba. 

Gazdag Gyula: Elveszett illúziók (fotó: Filmarchív)
 

Annette

Hol és mikor? Amazon és augusztus 20.

Az egyik legőrültebb francia zseni, Leos Carax új filmje nyitotta meg pár hete a cannes-i filmfesztivált: monumentális rockoperájában Adam Driver és Marion Cotillard alakít szerelmespárt, akik szinte végig dalban kommunikálnak, veszekednek, még Annette nevű kislányuk születése közben is. A musicalek sajátosan giccses világa keveredik Carax sötét univerzumával, de az igazi sztár Adam Driver, aki sosem volt még egyszerre ilyen vonzó és taszító. A filmet Cannes-ban láttuk, és imádtuk a bizarrságát, alig várjuk, hogy újranézzük. 

 

Édes kislányom (Sweet Girl)

Hol és mikor? Netflix és  augusztus 20.

Szuperhősként, barbárként vagy a kettő hibridjeként nem egyszer láttuk már Jason Momoát, most viszont egy olyasféle pörgős akcióthriller forgatókönyve landolt az ölében, mint amilyet általában Liam Neeson ügynökének szokás címezni: egy Ray nevű családapa bosszút esküszik egy gyógyszeripari vállalat ellen, mivel az utolsó pillanatban vonták vissza a piacról a szert, ami megmenthette volna a rákos felesége életét. A bosszúhadjárat közben viszont egy nagyobb összeesküvés nyomára bukkan, a cég emberei és a korrupt hatóságok pedig tűzön-vízen át kergetik a férfit, aki közben igyekszik megvédelmezni fiatal lányát is.

 

Post Mortem - A halottak nélküli város 1. évad 

Hol és mikor? Netflix és augusztus 25.

Nem, egyelőre még nem a régóta várt magyar kísértethorroról, hanem egy norvég természetfeletti sorozatról lesz szó. Ami szintén egy kis faluban játszódik, ahol a holtak nem akarják békén hagyni az élőket. Egy Live nevű lány a boncasztalon ébred fel egy Skarnes nevű kisvárosban, miután korábban halottnak nyilvánították. A titokzatos módon újjáéledt lányban új képesség és erős vérszomj támad, ami pont kapóra jöhet ahhoz, hogy megoldja bátyja, a helyi ravatalozó tulajdonosának problémáját: a kisváros ugyanis eddig hiányt szenvedett a halottakban. Az előzetes sok furcsaságot és jellegzetesen skandináv fekete humort sejtet, reméljük, mindez kitart az évad végéig.

 

Valóság vagy álom?

Hol és mikor? Netflix és augusztus 25.

Az eredeti címen Nyisd ki a szemed (Open Your Eyes) címen futó lengyel sorozat főszereplője egy tragikus balesetben emlékeit elvesztő lány, aki egy memóriazavarokat kezelő intézményben próbálja újra felépíteni az életét. A kezelés közben egyre gyanúsabbnak és szokatlannak kezdenek tűnni az intézet módszerei, ami a lakók lázadásához és súlyos titkok kiderüléséhez vezet. A thriller és a sci-fi elemekben bővelkedő sorozathoz a napokban érkezett izgalmas előzetes.

 

Kutya éji dala 

Hol és mikor? Filmio és augusztus 26.

Egy (ál)papot (a rendező, Bódy Gábor alakításában) egy kis hegyi falucskában tesz le a távolsági busz, egy punk zenész-csillagász (Grandpierre Attila) társaságában. Hagyományos narratíva helyett jelenettöredékekből rajzolódik ki a falu élete. A helyiek között akad piromán katonatiszt, elhanyagolt feleség és a tolókocsiba került, keményvonalas komcsi tisztségviselője. Jelentéktelennek tűnő sorsok kerülnek szembe a beláthatatlan nagyságú kozmosszal, amely a csillagásznak köszönhetően beköltözik az apró faluba. Az összetett filozófiai kérdéseken túl Bódy nagyjátékfilmjei közül itt nyer leginkább teret érdeklődése a videotechnika iránt, amely markáns lenyomatot hagy képi világon.

 

A küldönc (The Courier)

Hol és mikor? Amazon Prime Video és augusztus 27.

11 év telt el a Sherlock első évada óta, de még mindig él az az általános szabály, hogy egy film automatikusan érdekessé válik attól, hogy szerepel benne Benedict Cumberbatch. Hát mégy úgy, hogy a The Courier egy karfaszorítóan izgalmas, valós eseményeken alapuló kémtörténetet mesél el a hidegháború időszakából. A brit színész egy hétköznapi üzletembert alakít, aki távol áll James Bondtól, mégis elvállalja, hogy szigorúan titkos információkat csempész ki szovjetunióból. Minden kémfilmbe kellenek csavarok, itt az a legnagyobb, hogy a legemlékezetesebb alakítást nem Cumberbatch-hez, hanem a grúz Merab Ninidzéhez kötődik, akit korábban Mundruczó Kornél Jupiter holdjában is láthattunk.

 

A listát Pozsonyi Janka, Herczeg Zsófi, Horváth Bálint és Varga Dénes állította össze.