A Hogyan tudnék élni nélküled? a filmmusical hagyományait éleszti fel olyan hollywoodi elődök nyomdokain haladva, mint a Mamma Mia! vagy a Kaliforniai álom. Az alkotók három éve dolgoznak a filmen, a szándék az volt, hogy egy romantikus vígjáték készüljön, ami Demjén Ferenc ma is népszerű dalaira épít. Az alapötlet a producer, Kirády Attila fejéből pattant ki, amiből Kormos Anett és Goda Krisztina írt forgatókönyvet úgy, hogy a közönségkedvenc slágereket beágyazták a szerelmi történetbe.


A film főszereplői az El kell, hogy engedj új klipjében / Fotó: © Hogyan tudnék élni nélküled produkció

A két idősíkon, a mában, illetve a 90-es évek elején játszódó film egyik főhőse az élet minden területén megrekedt harmincas énekesnő, Lili, aki rábukkan édesanyja, Eszter régi leveleire. Ezeket 30 éve egy számára ismeretlen férfi írta az akkoriban már a „minden szempontból tökéletes vőlegényével” közös jövőt tervező anyukájának. A levelek felidézik Eszter és két barátnője balatoni vakációját, ami váratlan fordulatot vesz, amikor a lányok megismerkednek egy rockzenekar tagjaival…

A hosszú előkészítés után, amelynek részeként a szereplők hónapokig tartó tánc-és énekórákra jártak, tavaly év végén kezdődött el a forgatás. A két idősíkon játszódó film napjainkban játszódó jeleneteit a múlt télen, míg az 1994-es balatoni nyárba visszarepítő történetszál eseményeit Orosz Dénes rendező és Goda Krisztina kreatív producer irányításával idén az áprilistól június végéig tartó időszakban rögzítette a stáb.


Ember Márk / Fotó: © Hogyan tudnék élni nélküled produkció

A 46 napos forgatás változatos helyszíneken zajlott. Budapesten a Nyugati pályaudvaron, a Révay közben és a volt New Orleans klubban. A Balatonon pedig Révfülöp, valamint Balatonakali mellett a retro hangulatot árasztó patinás balatonföldvári szálloda, a Hotel Riviéra, a balatonakarattyai Honvéd Üdülő, illetve azon belül a legendás Czinege-villa szolgált a felvételek hátteréül.

A Hogyan tudnék élni nélküled? szereplői énekórákat vettek, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtva, teljes hosszúságban adják elő a filmben Demjén Ferenc slágereit. A dalokat a zenész saját csapata hangszerelte újra, úgy, hogy azok minél inkább illeszkedjenek a színészek stílusához, hangjához. Ennek megfelelően Törőcsik Franciska, Ember Márk, Marics Péter, Kirády Marcell, Brasch Bence, Márkus Luca, Kovács Harmat és Varga-Járó Sára előadásában többek közt hallható lesz a filmben a Sajtból van a Hold, a Szerelemvonat, a Szabadság vándorai, a Mikor elindul a vonat, természetesen a Hogyan tudnék élni nélküled? és az El kell, hogy engedj is. Utóbbiból, a filmtől különállóan, a férfi főszereplők közreműködésével a közelmúltban klip is készült.


Werkfotó a forgatásról / Fotó: © Hogyan tudnék élni nélküled produkció

Az IKO gyártásában megvalósuló zenés romantikus film rendezője Orosz Dénes (Poligamy, Coming Out, Seveled), forgatókönyvírói Kormos Anett (Mintaapák, A mi kis falunk) és Goda Krisztina (Szabadság, szerelem, BÚÉK, Csak szex és más semmi), aki egyben a film kreatív producere is.

A Hogyan tudnék élni nélküled? képi világért Babos Tamás (A nemzet aranyai, Együtt kezdtük, Kaméleon) operatőr felel, a film látványtervezője Valcz Gábor (El a kezekkel a papámtól!, Seveled, Swing), jelmeztervezője Kemenesi Tünde (A játszma, BÚÉK, Örök tél). A tánckoreográfiákat Túri Lajos Péter álmodta vászonra, aki korábban a Sztárban sztár és A nagy duett című tévéműsorokban, illetve színházban a Sztárcsinálókon, vagy a Puskás, a musicalen dolgozott.

A Hogyan tudnék élni nélküled? 2024. decembertől lesz látható a hazai mozikban InterCom forgalmazásában.

 

Címlapkép: Ember Márk a forgatáson / Fotó: The Orbital Strangers