2018 februárjában mutatják be a Félvilág és A berni követ alkotópárosának, Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró legújabb alkotását. Az Örök tél a szovjet GUPVI táborok elhallgatott világá mutatja be, ahol közel 250 ezer magyar szenvedett a II. világháború után. A bemutató előtt az alkotók egy online történelmi játékra hívják a 14-18 éves diákokat, akik a film segítségével megismerhetik a tanórákon kevésbé részletezett korszakot.


A GUPVI kényszermunkatáborokba elhurcolt magyarok közül több mint hatvanezren a Szovjetunióban lelték halálukat. Akik évekkel később hazatérhettek a rabságból, senkinek sem beszélhettek a történtekről. Az alkotók célja ennek a hallgatásnak a megtörése, és a fiatalok érdeklődésének felkeltése a magyar történelem fontos korszaka iránt. "A mi generációnkra vár a feladat, hogy feldolgozzuk a nagyapáinkkal, nagyanyáinkkal történteket. A szívügyünk és közügy is, hogy erről beszéljünk" – hangsúlyozta Köbli Norbert.

Az online vetélkedőre az www.oroktel.hu oldalon regisztrálhatnak az osztályok 2017. december 28-ig, a három fordulós játék a Gulág Emlékbizottság és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával 2018. január 1-jén kezdődik.

Forrás: Szupermodern