Kapcsolódó anyagok

2011 februárjában a Képek ideje – Temps d’Images Fesztivál különleges vizuális megoldásokkal, a mozgókép és az előadóművészet interakciójával kísérletező produkciókkal várja a látogatókat, ezek közül a filmes vonatkozásúakat ajánljuk. Az ARTE filmjei mellett lesz vetített vonalakból összeálló cirkusz, a filmművészet és a félelem kapcsolatát kutató kiállítás, a filmzenéhez sokszorosan kapcsolódó Zagar jubileumi koncertje, valamint fellépő nélküli koncert és színészek nélküli színház, ahol audiovizuális jelek pótolják, egészítik ki és teszik teljessé a társművészeteket.

 

Compagnie Adrien M (F): Cinématique - új cirkusz

Az alkotó, aki egyszerre informatikus és zsonglőr, az előadóművészet és a digitális művészet közötti kapcsolatokat keresi: Adrien Mondot legutóbb virtuális labdákkal zsonglőrködött a Trafóban és hóesést vetített, új produkciója, a Cinématique még ennél is különösebbnek ígérkezik: "akár egy álomszerű utazás algoritmusokból és pixelekből épülő virtuális tájakon, digitális séta a vetített vonalakból, pontokból, betűkből és tárgyakból kirajzolódó térben", talán tényleg az új cirkusz a legpontosabb leírás erre a kavalkádra. A videó alapján vetített hó most is lesz, valamint megnyíló négyzethálós rács és betűeső is várható.

cinematique_500
2011. február 4-6. 20:00, Trafó

Láng Annamária – Nagy Fruzsina: Syd koncert-színház

A koncert-színház sem ad pontos definíciót: Láng Annamária és Nagy Fruzsina előadása több mint színház, több mint koncert, médiahekk, videochat, paródia és dráma egyszerre. Ez a videó bepillantást ad az előadásba, ahol a zenének, a dalszövegnek, a látszólagos interaktivitásnak és a filmbejátszásoknak fontos szerep jut egy mítosz: Sydonie Raawiya Koumba afroamerikai énekesnő életének bemutatásában.

syd_500
2011. február 1. 20:00, MÚ színház

Félelem a fekete dobozban - kiállítás

A félelem és a tömegmédia kapcsolatát a reprezentatív ábrázolás vagy gerjesztett hiszéria két végletében tudjuk elképzelni. A Trafó kiállítása a mozgógép nyelvén keresztül vizsgálja félelmeket, a kiállítótér és mozgókép kapcsolatában, ahogyan a „mozi” elfoglalni látszik a kiállítótereket. A fekete doboz újragondolásra késztet: anélkül vizsgálja felül félelmeinket, hogy maga is félelmet generálna. Többek közt Roy Andersson (Dalok a második emeletről) és Krzysztof Kieślowski (Három szín, Tízparancsolat) rövidfilmjeivel. Bővebben a kiállításról

tr02_socdemparty_web_500
2011. január 12 – február 27., Trafó Galéria

Zagar 10 éves jubileumi koncert

Tíz éves Zságer Balázs zenekara - a  Bossa Astoria nyuszis tarantinós videóklipje egy rajzfilmhus pályázat keretében készült el, és a Szezon filmzenéjeként készült Eastern Sugar lemez is egyértelműen köti a zenekart a magyar filmhez. A Zagar jubileumi koncertjéhez számos vendégművész, speciális látványvilág és vetítés jár, "Kemuri és az Urbanizer csapat ott lesz, és rendületlenül fog vetíteni, mint mindig, hogy vizuálisan is megkapja mindenki azt, amit megérdemel." Interjú Zságer Balázzsal. Kritika az Eastern Sugarról.

zagar_profile_500
2011. február 12. 20:00, Trafó

Hamupipőke

A Vajdai Vilmos nevével fémjelzett TÁP színház új bemutatója minden szempontból kísérletinek számít: 30 perces, ingyenes és nincsenek benne színészek, úgy fogalmazzák meg, hogy "saját audiovizuális jelrendszeren át kommunikáló Hamupipőke-színház". Kálmán Eszter arra tesz kísérletet, hogy a színházi eszköztár (fények, hangok) segítségével meséljen el egy történetet, színészek nélkül.

hp_poster_sm_500
2011. február 10. 20.30, Trafó

Harmadik Hang Háza:  Távlatok - Peer Gynt nyomában - 3D mozgó/kép/színház

A Peer Gynt alkotói ezzel ellentétben minden lehetőt beleadtak előadásukba: Henrik Ibsen darabját új formában, 3 dimenziós technikával dolgozzák fel: "olyan virtuális térben, melyben különleges illúziók születnek a klasszikus színjátszás és a modern technika ötvözetéből életre kelő természetellenes, megérinthetetlen környezet manipulációjával." Ez a videó ad némi ízelítőt: a tánc, a színjátszás, az installáció és a klasszikus vetítés keveredik: "a munkabemutató valódi főszereplői a színek – a narancs, a zöld, a bíbor, a kék – és a tér, ami körülvesz minket." Ingyenes, de regisztrálni szükséges a harmadikhang@gmail.com címen.

tavlatok_500
2011. február 14. 20.30, Gödör előzetes regisztráció szükséges

Arte filmek ingyen a Művész moziban és a Francia Intézetben

A hagyományos formátumok kedvelőinek az ARTE filmeket vetít a Művész moziban és a Francia Intézetben. Lesz itt portréfilm a rendező Patrice Chéreau-ról, (interjúnk), illetve olyan táncos-koreográfusokról mint Maguy Marin és Sidi Larbi Cherkaoui, soha sem látott archív anyagokból szerkesztett városfilm az 1920-as évek Berlinjéről, és egy albán származású francia koreográfus lázálma Hófehérkéről Jean-Paul Gaultier ruhákban.

cherau_500
2011. február 7-8-9, Művész mozi, Francia Intézet