A rangos díj háromtagú zsűrijé idén Josip Jurčić horvát filmújságíró és kritikus, korábban a 64. Cannes-i Filmfesztivál zsűritagja, Maximilian Schäffer német író, filmkritikus, korábban a lipcsei és a tallini filmfesztiválok zsűritagja, valamint Ana Šturm szlovén filmkritikus, történész és szociológus, korábban a 70. Berlinale zsűritagja kapott meghívást.

A FIPRESCI – Fédération Internationale de la Presse Cinématographique a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, amelyben a világ ötven országából vannak tagok, és a filmkritikusok legrégebbi és legismertebb díját osztják ki.

A zsűri az alábbi indoklást fűzte a díjhoz: “A Fortuna vendégei egy egyszerű és együttérző dokumentumfilm, amely méltósággal és odafigyeléssel kezeli szokatlan témáit. Kálmán időt szakít arra, hogy őszinte kapcsolatot alakítson ki főszereplőivel, és sikerül elkerülnie a cukormázas ábrázolást, másrészt pedig azt, hogy a szereplők hibáit kihasználja. A Fortuna vendégei lényegre törő portréja annak az alapvető emberi igénynek, hogy szeressenek és elismerjenek minket."

Meglepődtem, de nagyon örülök, hogy Anikó és Laci története díjat nyert a ZagrebDoxon. Nagyon köszönöm a film szereplőinek, akik őszinteségükkel és kitartásukkal támogatták a filmet. És hálás vagyok azoknak a magyar és horvát alkotóknak is, akik sok éven át mellettem voltak annak érdekében, hogy ez a film elkészülhessen” – mondta Kálmán Mátyás. "Úgy tűnik, Zágráb volt a szerencsés hely ehhez a projekthez."

 

A ZagrebDox vetítését követően a filmet Horvátországban moziban is forgalmazzák. “Aki lemaradt a ZagrebDox idei kiadásáról, csatlakozzon hozzánk a jövő héten a Dokukinban" – mondta Bojan Kanjera, a film társproducere. A filmet ott vetítik április 7-én, 8-án, 9-én és 15-én, majd hamarosan a tévéváltozatot is leadják a HRT-n, a horvát közszolgálati csatornán.

A film magyar-horvát koprodukcióban készült. A film hazai gyártói a COLLOC Productions és az Elf Pictures (producerek: Horváth-Szabó Ágnes és Kálmán Mátyás), míg a társproducer a horvát Peglanje snova produkciós cég volt. A film forgatása 2014-ben indult, és a Horvát Audiovizuális Központtól (HAVC), valamint a Horvát Rádiótól és Televíziótól (HRT) kapott támogatásnak köszönhetően készült el.

Fortuna vendégeit eddig a Szarajevói Filmfesztiválon, a hollandiai Eastern Neighbours Film Fesztiválon, illetve januárban a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon mutatták be. A film továbbá elnyerte a legjobb dokumentumfilm díját a Pure Magic International Film Festival-on és az Art Film Awardson is.