Valóságos díjesővel ért véget a Film.Dok Fesztivál Csikszeredában. A fesztivál látogatottsága rekordot döntött. A szervezők szerint jövőre már a szinház nagyterme is szük lesz.

Véget ért a Film.Dok Magyar-Román Dokumentumfilm Fesztivál. A rendezvényt nagy érdeklődés övezte, egy héten át valamennyi vetítés teltházas volt a Csíkszeredai játékszínben. A fesztivál szervezői szerint jövőre a színház nagyterme is szűk lesz, mivel bebizonyosodott: Csíkszereda magáénak érzi a fesztivált, a közönséget pedig érdeklik a valóság filmjei.

A fesztivál fődíját Kincses Réka filmje, a Balkán bajnok nyerte. Az alkotás különlegessége, hogy a rendező rendkívül őszintén és merészen kutatja apja, a neves erdélyi politikus, Kincses Előd múltját, és megpróbálja ábrázolni, hogyan élte meg a család a több éves hányattatást. A filmben elhangzó mondat igaznak bizonyul: “Nem könnyü Kincsesnek lenni!” A rendezőnő terhes, igazoltan hiányzott, így a díjat nagynénje, Dr. Papp Kincses Emese vette át, aki így fogalmazott: “Reszkessenek a potenciális árulók! Újabb Kincses születik!”

Csíkszereda polgármestere, Ráduly Róbert Kálmán megköszönte a fesztivál szervezőinek kitartásukat, és hangsúlyozta: a Film.dok nem vendégrendezvény Csíkban, hanem otthonra lelt ott. Beke Mihály András fesztiválelnök köszönetet mondott a városnak és a fesztivál támogatóinak, majd reményét fejezte ki a jövőt illetően. A fesztiválelnök így fogalmazott: “Remélem, a hangom eljut azon magasságokba, ahol döntésket hoznak, és ráébrednek: nagyobb figyelemre és segítségre van szüksége ennek a müfajnak!”

Sára Sándor a zsűri elnökeként annyit mondott: a versenyfilmek valóban jók voltak, ám az alkotóknak meg kell tanulniuk mértéket tartani, mivel az alkotások túl hosszúnak bizonyulnak sok esetben. Titus Muntean pedig arról beszélt, hogy meg kell menteni a dokumentumfilmet, különben száz év múlva senki nem fog tudni rólunk, arról hogyan éltünk.

Mindenki egyetértett abban, hogy a Film.Dok értékes verseny- és információs programmal gazdagította Csíkszereda kulturális életét és igazi seregszemlét rendezett mindkét ország dokumentumfilmesei számára. A jövőre nézve komoly reménységet jelent az, hogy a nyitó és záróesten egyaránt elhangzott: a magyar állami szervezetek keresik az együttmüködő román partnert a közös filmtámogatási kormánykeret létrehozására.

A fesztivál díjnyertes filmjei elérhetők a magyarországi és romániai fimklubok számára a Bukaresti Magyar Kulturális Intézeten keresztül.

Díjak:

Csíkszereda megye jogú város különdíja
:
Ha eljő az öregség - Daczó Katalin

A Csíki Hírlap különdíja (megosztva):
Csúcs Mária és Csúcs Péter, valamint Daczó Katalin és 
Berszán-Árus György.

A Bukaresti Magyar Kulturális Intézet különdíja: Fierari Kovácsok - Cosmin Tiglar

A román sajtó sajtó díja: Az Undeva in casa poporului - Valahol a nép házában - Stefan Munteanu

A magyar sajtó díja: Az öcsém cipői - Papp Gábor Zsigmond

A diákzsűri különdíja: Akartam volna mutatni - Sós Ági

A zsűri különdíjai:
Élik az életüket - Zsigmond Dezső
Mai módi - Szalay Péter
Mostoha kézre nem adjuk - Simon Zsófia
Ha eljő az öregség - Daczó Katalin

A Kísérleti kategória: Throw-up - Adrian Pirvu
Oknyomozó dokumentumfilm:Hazatérés - Pigniczky Réka
A portré kategória: Akartam volna mutatni - Sós Ági

Soron kívüli zsűridíjazás: Falusi románc - Bódis Kriszta

Szakmai díjak:
A legjobb szerkesztés: Forró ősz a hidegháborúban - Kóthy Judit-Topits Judit
A legjobb operatőr: Kisvárosi mozi, Gömöri cigányok és a Nők a hinta körül - Bálint Arthúr
A legjobb rendezésért járó díj: Forradalom arca - Egy pesti lány nyomában kapja - Kékesi Attila

A Film.dok fesztivál fődíja:
Balkán bajnok - Kincses Réka