Akarsz feleséget?
Michele Ohayon: Cowboy del AmorAz IDA listáján 13 egészestés dokumentumfilm szerepel. A legismertebbek között ott van Michele Ohayon Cowboy del Amor című munkája, amely egy olyan emberről szól, aki ígéretes mexikói feleségeket kerít kiábrándult amerikai férfiaknak. Az önmagát dokumentum-komédiának definiáló alkotás szlogenje: "Love knows no borders!"

Alex Gibney Enron: The Smartest Guys in the Room (Enron: A legügyesebb srácok a szobában) című opusza egy rosszhírű pénzügyi botrányt dolgoz fel, amikor Amerika 7. legnagyobb vállalatának, az Enron-nak a vezetői összefogtak és mintegy 1 milliárd dollárral leléptek, faképnél hagyva a befektetőket és alkalmazottaikat.

Wayne Ewing a The Last Campaign-ben (Az utolsó kampány) egy legfelsőbb bírósági választást vesz górcső alá, folytatva 1972-es filmjét, és mintegy 32 éves átívelő portréját rajzolva meg az amerikai politikának. Marilyn Agrelo Mad Hot Ballroom című dokuja egy New York-i táncversenyről szól, amit gyerekeknek rendeztek. Az egyszerre felkavaró és mulatságos film a tánctanítás apropóján bemutatja, hogyan formálódnak a tipikusan városi gyerekek "hölgyekké és urakká", majd nyomon követi az iskolai csapatok küzdelmét a városi versenybe való bekerülésig.

Henry Alex Rubin és Dana Adam Shapiro nálunk is épp a mozikban futó Murderball (Gyilkos labda - A kerekesszék harcosai) című filmje végtag-bénult rugby-játékosokat mutat be, akik kerekesszékekben száguldozva kőkemény full-contact-os rugby-t játszanak.

Ellenállhatatlan hölgyek és urak
Marilyn Agrelo: Mad Hot Ballroom

Eugene Jarecki a Why We Fight-ban (Miért harcolunk?) az amerikai külpolitika felé fordítja kameráját. A szalagcímeknél mélyebb okokat keresve azt vizsgálja, milyen ideológiai, politikai és gazdasági körülmények vezetnek odáig, hogy az USÁ-nak állandóan háborúznia kell.

A 13-as lista magyar tagja Kocsis Tibor Új Eldorádója is.

Persze az IDA jelöltjei nem biztos, hogy az Akadémia válogatóinak is elnyerik a kegyét. Tavaly csupán egyetlen film volt közös a két szervezet listáján, amely végül el is vitte az egészestés dokumentumfilmnek járó Oscart: Zana Briski és Ross Kauffman Born Into Brothels (Bordélyházban született) című filmje.

Az IDA listáján ugyanakkor nem szerepel az év két leggyakrabban emlegetett dokuja, melyek viszont az Oscar-ért meg fognak mérkőzni: mégpedig Luc Jacquet March of the Penguins (A pingvinek útja) és Paul Provenza The Aristocrats (Arisztokraták) című mozija. A National Geographic gyártásában készült A pingvinek útja olyannyira népszerűnek bizonyult, hogy 70 millió dolláros bevételével akár más kategóriákban is jó eséllyel indulhat: a legjobb fényképezés és filmzene díját is szeretné besöpörni. Sőt, egyesek szerint még a legjobb film babérjait is learathatja.

A legügyesebb srácok
Luc Jacquet: March of the Penguins

A Föld egyik legzordabb vidékén, a könyörtelen antarktiszi jégsivatagban minden télen egy igazán figyelemre méltó utazás veszi kezdetét: császárpingvinek ezrei hagyják el biztonságos óceáni otthonukat, és felmásznak a megfagyott jégre, hogy elinduljanak a szélsőségesen sivár, teljesen élettelen vidéken át. Hóvihartól elvakultan, erős szélvágásokkal kísérve egy egyszerű sorban haladnak, eltökélten, hajthatatlanul, egy felsőbb kényszernek, a fajfenntartás ösztönének engedelmeskedve.