Mi történik, ha egy svéd vezérigazgatót ültetnek a régi Lada gyár élére Oroszország mélyén? Vajon Kuba a transznemű közösség menedékévé válik? Mihez kezdenek az emberek, amikor az egész világukat feje tetejére állítják? Milyen kihívásokkal néznek szembe az emberek Kongóban, a Fülöp-szigeteken, Venezuelában? Izgalmas és mély kérdéseket feszeget az a közel ezer kreatív dokumentumfilm, amelyeket a Verzió Filmfesztiválon mutattak be az elmúlt 18 évben.

Az utóbbi két évben a filmeket nem csak élőben, de a fesztivál online platformján, a festival.verzio.org-on is meg lehetett nézni. Az online filmfesztiválozás élményén túl a most frissült Verziótéka azt a célt hivatott szolgálni, hogy a fesztiválon bemutatott filmeket elérhetővé tegye hosszútávon egy folyamatosan bővülő kínálattal. Gyureskó Enikő, a Verzió Filmfesztivál főszervezője hozzátette: “Minden évben rengeteg kérdés érkezik be hozzánk, hogy hol lehet megnézni, vagy újranézni a Verzión bemutatott filmeket. A COVID óta már magabiztosan mozgunk az online filmfesztiválozásban, aminek első számú tapasztalata volt, hogy sokkal több emberhez eljutottak a filmek, nem csak a nagyvárosi közönséghez, de Magyarország minden pontjára, ahol földrajzi, szociális, egészségügyi vagy más okok miatt nem tudnának részt venni a személyes vetítéseken. Az online platformunk segítségével megtaláltuk a módját annak, hogy elérhetővé tegyük a Verzión korábban bemutatott filmeket, és a nézői igényekre való tekintettel a Verziótékát folyamatosan, egész évben tervezzük frissíteni.”

Az ukrán seriffek

A Verziótékában jelenleg 40 film érhető el, tele díjnyertes, magyar és nemzetközi alkotásokkal. Újra elérhető a nagy sikernek örvendő Frontvonalban (2020), ahol Maria Ressa és újságíró kollégái a Rappler online lapnál utolsó őrszemként állnak helyt a Fülöp-szigeteki Duterte-diktatúra legrosszabb napjaiban. A néző bejárja Kínát, amíg A férfi, aki a fiát kereste (2020) című filmben egy apuka keresi biciklijén az elrabolt kisfiát. Továbbrepülve egy fiatal rohingya férfi kalauzolja a nézőt a világ legnagyobb menekülttáborában, Kutupalongban a Rohingyák száműzetésben - Vándorlástörténet (2020) című filmben, míg Dieudo Hamadi rendező kongói történeteket tár elénk az Ezredes mama (2017) és a Kinshasa Makambo (2018) című filmjeivel.

Az amerikai kontinens egészségügyeibe is belecsöppenhetnek az érdeklődők: a Minden rendben (2018) a venezuelai gyógyszer- és orvoshiány súlyos következményeivel szembesít, az Amíg el nem fogy a szó (2021) című filmben pedig Ady Barkant ismerjük meg, akit 32 évesen egy neurológiai betegséggel diagnosztizálnak, majd harcba száll az USA egészségügyi rendszerének igazságtalanságai ellen. Szintén a kontinenst képviseli a Mindent bele! (2021), ahol középiskolai diákok igyekeznek bejutni a kiszemelt álomegyetemre. De mik a jelentkezési folyamat kihívásai és buktatói? Kik kerülhetnek be? Az Éjszakai felvétel (2019) egy chilei film, amelyben a korábban megerőszakolt ifjú filmkészítőt továbbra is kísértik annak az éjszakának az emlékei. Mi is a nemi erőszak és pontosan mikor ér véget? A Havanna tranzit (2016) pedig bemutatja, ahogy a kubai állam terápiával, hormonkezeléssel, műtéttel és egy új identitással segíti a nemet váltó embereket.

Örökké esni fog

Az európai filmek közül örökzöld témát feszeget a Kisvárosi tisztaság (2007), amelyben kiderül, hogy mi történik akkor, ha egy idegengyűlölő idős párt vacsorára invitálnak a bevándorló szomszédok. Nem csak ez a film, de a Négy évszak egy nap alatt (2021) is segít megérteni a Brexithez vezető hosszú és komplikált utat. Az Orosz meló (2017) gyönyörűen megkomponált képekkel mesél nagy tervekről és a változásokkal szembeni még nagyobb ellenállásról Oroszországban. Valamint újra látható a nagysikerű A per (2017) című film, amelyben Oleg Szencov krími születésű ukrán filmrendező és Euro-Majdan aktivista a főszereplő, akit 2014. májusban letartóztatott az orosz titkosszolgálat. A film végigköveti a politikai kirakatpert, és abszurd, ijesztő, kafkai képet mutat egy könyörtelen államgépezetről.

Az ukrán dokumentumfilmesek filmjei kiemelt fókuszt kapnak a Verziótékában, így ismét látható az Ukrán seriffek (2015), amelyben egy Herszonhoz közeli ukrán faluba érkezünk, ahol nincs rendőrség, így két férfira bízzák a község biztonságát. Alina Gorlova fiatal filmrendezőtől két filmet is találni a katalógusban, a Semmi sem mutatja (2017) egy a donyecki háborúban traumatizált őrnagy pszichiátriai kezelésébe és kínzó emlékeibe kapunk megrendítő bepillantást. Az Örökké esni fog (2020) lenyűgöző képi világa pedig a háború és béke körforgását mutatja be egy a szíriai háború elől Ukrajnába menekült család révén. Elmeneküljön-e a főszereplő a háború elől vagy segítsen enyhíteni a helyiek szenvedésén?

Semmi sem mutatja

A rengeteg téma között természetesen kiemelt fókuszt kapnak a környezetvédelmet érintő kérdések is. A most frissült válogatásban látható a Föld (2019), az Erdőrablók (2020), az Így szép az élet (2015), az Arica (2020), A jövő gyermekei (2021), az Én vagyok Gréta (2020) és a Szembesítés (2017).

A filmek csak Magyarországon elérhetőek. A filmek középiskolásoknak és egyetemistáknak ingyenesen elérhetőek. A tanárok a diak@verzio.org email címen jelentkezhetnek. A következő, 19. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 2022. novemberében lesz megtartva.

A teljes kínálatot itt lehet böngészni. 

Forrás: Verzió / Címlapkép: Rohingyák száműzetésben - Vándorlástörténet