1989. Európa sorsfordító éve. Egy 40 évig működő rendszer hirtelen összeomlik, a határok átrajzolódnak. A Nincs parancs! Bella Árpád és Harald Jäger határőr alezredesek kísértetiesen hasonló története. Bella Árpád hatáskörét túllépve átengedte a keletnémet tömeget a magyar-osztrák határon és Harald Jäger hasonlóan cselekedett a Berlini Falnál, amikor puskalövés nélkül kelet-berlinieket engedett Nyugatra. Bátor fellépésükkel felgyorsították a 20. század végi történelmi események menetét és megakadályozták egy tömeges tragédia bekövetkeztét.

Magyarország ütötte ki az első téglát a Berlini Falból” - mondta erről a tettről Helmut Kohl, volt német kancellár A film arra is válasszal szolgál, hogy helytállásuk nélkül mi következhetett volna. Egy fiatal keletnémet házaspár gyermekével néhány nap késéssel akart átszökni a magyar határon, amikor eldördült egy fegyver. A Vasfüggöny utolsó áldozatának (Kurt-Werner Schulz) katartikus története egy lehetséges történelmi katasztrófa elkerülését, és a megbocsájtás üzenetét hordozza.

 (fotó: Lobenwein Tamás )

A film animációs és fikciós betéteket is tartalmaz. Rendezője és operatőre, a Schiffer Pál és Balázs Béla-díjas Szalay Péter. A dokumentumfilm főszereplői Bella Árpád, Harald Jäger, Gundula Schafitel, Mészáros Ferenc, Nagy László. A fikciós betétekben Kerekes Vica, Huszár Zsolt és Kőszegi Ákos is látható. A filmet Schell Judit és Szervét Tibor narrálják. 

További operatőrök, Lovasi Zoltán (Szerelempatak, Liliomösvény, Csak a szél) és Nagy Ernő (A nevetlen falu, Nyolcak Nyomában, Yiddish Blues). A film producere a Balázs Béla-díjas Péterffy András. A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával jött létre, gyártója és forgalmazója a Dunatáj Alapítvány.

Nincs parancs! díszbemutatóját szeptember 8-án, kedden 19.00-kor a Dunatáj Alapítvány és a Konrad-Adenauer-Stiftung közös szervezésben az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartják. A helyszínen fotókiállítással egybekötve látható lesz egy eredeti Vasfüggöny-kapu is. A premiert színesíti még egy Trabant-bemutató, valamint a film főcím zenéjét szerző neves zenész, Barabás Lőrinc rövid trombitakoncertje. A filmet az Uránián kívül játszani fogja a Puskin, Toldi, Tabán mozi is.

Szalay Péter dokumentumfilmje vidéki városokban is megtekinthető lesz. A film alkotói, szereplői közönségtalálkozó keretében ellátogatnak többek között szeptember 9-én Szeged Belvárosi Zsigmond Vilmos Fesztiválra, szeptember 13-án Debrecen Apolló moziba, szeptember 16-án a Szombathely Savaria moziba, szeptember 18-án Szolnok Tisza Moziba, valamint a későbbiekben Veszprém, Pécs, Győr, Miskolc és Sopron városban is tiszteletüket teszik.

Borító: A berlini fal (fotó: Horváth Péter)