A Nemzeti Filmintézet döntőbizottsága öt televízióba, illetve streamingbe készülő dokumentum- és két animációs alkotás gyártására szavazott meg támogatást. Egy műfajteremtő együttes, a Kormorán történetét és korát örökíti meg a Folytassátok holnap című dokumentumfilm sorozat. A Kossuth-díjas zenész és alapítótag, Koltay Gergely rendezésében készülő alkotás gyártását 30 millió forinttal támogatják.

Egy erdélyi bányászváros tündökléséről és bukásáról forgat filmet az operatőr-rendező Bálint Arthur. A Mesterséges város című dokumentumfilm 9,8 millió forint támogatást kapott. Zsigmond Attila Kopott kövek című dokumentumfilmjében az NFI 7,7 millió forintos támogatásával mutatja be egy dél-erdélyi kastély visszaszerzésének történetét. A kastélytulajdonos kalandos életútjának feldolgozása során a jelenkori helyzetről is képet fest az alkotó. 

A kereső ember útjáról beszélget elismert egyházi, a témában jártas személyekkel Eperjes Károly a Csendhez szokott szív címmel készülő alkotásban. Az ismeretterjesztő filmsorozatot Törcsi Levente és Kovács Levente rendezik a Filmintézet 13,8 millió forintos támogatásával. A sport, a kultúra és a tudomány határmezsgyéjén mozgó lovasíjászat hétköznapjaiba enged betekintést a műfaj egy kiemelkedő képviselője, Kiss Attila önmegvalósító életútján és a körülötte működő egyesületen keresztül a Zengő nyíl. A Filmintézet által 6,86 millió forinttal támogatott dokumentumfilmet Fáy Réka rendezi. 

Glaser Katalin: Városi legendák

Glaser Katalin Városi legendák című animációs sorozatának első évadjaiban megismerhettük az ikrekről szóló közhelyeket, az érrendszert, vagy éppen a nemezelés technikáját, most pedig készül a folytatás. A Filmintézet 31,5 millió forint támogatást szavazott meg az animációs sorozat gyártására, amely ezúttal is a szájról szájra terjedő legendákat örökíti meg. 

A kiskamaszoknak szóló tudományos-fantasztikus animációs filmsorozat, a Budapest Spaceport folytatását 19,6 millió forinttal támogatja a Filmintézet. A Mészöly Ágnes által írt és Bálint Szilárd által rendezett alkotás egy fiatal lányról szól, aki apja akarata ellenére belevág az űrhajós kiképzésbe. Berta kalandjai során új barátokat szerez, embereket és öntudatra ébredt robotokat egyaránt. 

Forrás: NFI / Címlapfotó: Kormorán zenekar