A Szelíd, Csuja László és Nemes Anna alkotása kapta a rendezők hete közönségdíját és a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját a 2022-es Brüsszeli Nemzetközi Filmfesztiválon. A filmszemle, amelyet ötödik alkalommal rendeztek meg, június 23. és július 2. között zajlott a belga fővárosban.

A Csonka Eszter főszereplésével készült dráma egy női testépítőről szól, aki együtt él edzőjével, Ádámmal. Hogy megnyerjék a világbajnokságot, Edinának komoly áldozatot kell hoznia. Eközben különös kapcsolatba kerül egy titokzatos férfival a találkozás pedig mindent megváltoztat, amiben a nő addig hitt. "Koncentrált, magabiztos munka, amely ha nem is tekinti fő feladatának, de némileg közelebb hozza a női testépítők világát, ezen túl pedig váratlan, bizarr helyekre visz el" – jellemeztük kritikánkban

Szelíd / Fotó: Vertigo Média

A Szelíd idén januárban, magyar játékfilmek között elsőként a Sundance Filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be. A Clevelandi Nemzetközi Filmfesztiválon a közép-és kelet európai filmek kategóriájának díjával jutalmazták a filmet, Csuja László és Nemes Anna a legjobb rendezők díját kapták meg a németországi GoEast filmfesztiválon, legutóbb pedig Csonka Eszter színészi különdíjat nyert a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon. 

A Szelíd jelenleg is versenyben van az 56. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, valamint a július 16-án induló palicsi filmfesztiválon. 

Filmhu podcast #55: Nemes Anna és Csuja László

Mitől lesz valaki szép? Miért jó egy testfetisiszta férfinak, ha „ledominálja” őt egy izmos nő? Lehet gyógyító ereje egy filmnek? És miért volt óriási mázlijuk Csonka Eszter testépítő világbajnokkal? Többek között erről mesél legújabb podcastunkban a Szelíd rendezőpárosa. A termékeny közös munkának a szakításuk sem tudott gátat szabni, elvont művészeti kérdésekről és egy disznó bonyolult becserkészéséről is ugyanolyan lelkesedéssel és elmélyültséggel tudnak beszélni. Alighanem a legjobbat hozták ki a másikból az alkotói folyamat során.

Forrás: BRIFF / Címlapkép: Nemes Anna, Csonka Eszter és Csuja László a Szelíd forgatásán / Fotó: Baski Sándor