Jelenet Nemes Gyula: Egyetleneim c. filmjébőlD.Gy.: A vetített anyagban van két olyan film, amelyik már félig leforgott, és további pénzeket kell szerezni a befejezésükhöz. Név szerint az egyik a Szemző Tibor-féle Csoma legendárium, a másik pedig Nemes Gyula Egyetleneim című filmje. Nem akarok ünneprontó lenni ebben a fesztiválhangulatban, de itt sok minden a szőnyeg alá van söpörve. A tavaly beindított produkciók támogatásai az ÁFA-törvények idei módosulásai miatt 20-25%-kal kevesebbet érnek. Ezt a hiányt jelenleg nem tudom elképzelni, hogy Magyarországról honnan lehetne pótolni. De viszek olyan filmeket is, amelyekről már született támogatási döntés, gondolok itt  Mészáros Péter Cythére - ma non troppo című filmjére, vagy Tolnai Szabolcs Fövenyórájára. Tolnai esete azért is érdekes, mert nem Magyarországról, hanem Szerbia-Montenegróból van hozzá pénzünk. De ebbe a körbe tartozik Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor Álomvadászat című produkciója, amire az idei második körben nem kaptuk meg a támogatást, tehát ismételten külföldről próbáljuk meg pótolni a hiányokat.

filmhu: Könyv formátumú filmek is utaznak?

D.Gy.: Igen, néhány olyan filmterv, ahol a szándékon és egy-két millió forinton kívül még nagyon mást nem lehet felmutatni. Ilyen például Dyga Zsombornak a Kész Cirkusz munkacímen futó új filmterve. Ez egy alacsony költségvetésű film, azt remélem, talán valamennyi pénzt tudok majd szerezni hozzá.

filmhu: A vetített anyag tehát miből áll össze?

D.Gy.: A húszperces, vetített prezentációs műsorban természetesen benne lesz a tavalyelőtt díjazott Mészáros Péter Eső után című filmje, majd két rövid részlet a már említett félkész nagyjátékfilmből. Végül az európai csatlakozás jegyében készült A disznó útja című kisfilm szintén Mészáros Pétertől, amelyet május 1-jén Amszterdamban is bemutattak, illetve most már Magyarországon is látható a mozikban. A vetítések a Magyar Pavilonban előre meghirdetett előadások lesznek.

filmhu: Mi az a cél, amit jó lenne elérni?

D.Gy.: Nem titok, hogy Cannes-ban a két Arany Pálma után már ismerősebb tájékon mozgok. Ezt tudom felmutatni, a vetített anyag is ezt tartalmazza. Ha valóban itt van Európa, akkor én, mint Cannes-ban járt producer, nem tehetem meg, hogy ne próbáljak meg külföldi pénzeket szerezni a saját produkcióimhoz. Csakis ezért megyek ki, egyébként nincs nagyon kedvem, mert idén nincs versenyben filmben. De innen is nagyon drukkolok Nimródnak és Kornélnak is.