November 13-án tartják Jeles András A kis Valentinó című filmjének DVD-bemutatóját az Írók Boltjában. Jeles András rendező 1979-ben a „süllyedő, menthetetlen magyar szocializmusról” (Balassa Péter) forgatta első nagyjátékfilmjét.

A korszakos mű egy fiatal kocsikísérő egy napjába sűríti a hetvenes évekbeli késő kádárizmus Magyarországának teljes pangását, kiüresedettségét, működésképtelenségét. A film „hőstelen hőse” (Petri György) ahelyett, hogy föladná a postán a rábízott pénzt, elkezdi ötletszerűen költeni. A fiú kószál, taxizik, luxusétteremben ebédel, Balatonra indul, veszít a flipperen – s közben a nyersen stilizált, puritán dokumentum erejével egy teljes univerzum tárul föl a korszak Magyarországáról: a társadalom peremére szorultak (deviáns fiatalok, szegények, alkoholisták, idősek) élete. A módszer látszólag dokumentarista állapotleírás: Jeles amatőr szereplőkkel dolgozik, nincsenek díszletek, és nagyon sok az improvizáció.

A film mégsem pusztán dokumentum-játékfilm: az ironikus, reflektált, mégsem megtervezett, de helyenként szürreálisba, fantasztikumba hajló képek, a roncsolt hangtöredékek, és a különleges fényekkel, kimerevítésekkel dolgozó stílus következtében markáns módon elrajzolja ezt a teljességében, méltatlanságában és abszurditásában megjelenő, nagyon is emberi világot.

A cenzorok nem találtak kivágni való mondatokat, társadalomkritikát: az akkor négyórás, szerteszét ágazó filmből az indázó történetrészleteket, több mint kétórányi anyagot vágattak ki. A kritikai fogadtatás túlnyomórészt elismerte formai megoldásait, de egy-két kivételtől eltekintve „nihilistának” tartotta.

A MaNDA közelmúltban megjelent DVD kiadványa Jeles és Kardos három főiskolás filmjével (Meghallgatás, Így fog leperegni, Vasárnap, április 12) rajzolja fel azt az utat, amelyet Jeles ábrázolási módszerének alakulásával, tematikailag és motivikusan is bejárt A kis Valentinóig. A film értelmezését, keletkezésének történetét, újszerű vizualitását és hangtechnikáját, valamint a korszak cenzurális viszonyait is megvilágítja a teljes filmet végigkísérő audiókommentár, amelyben Jeles Andrást és Kardos Sándort Gelencsér Gábor filmesztéta kérdezi. A film és az extrák egyaránt digitálisan felújítottak és angol feliratosak.

A szerdai bemutatót 16 órakor tartják az Írók Boltjában. A beszélgetés résztvevői: Jeles András rendező-forgatókönyvíró, Gelencsér Gábor filmesztéta és Fazekas Eszter kiadványszerkesztő.