Kapcsolódó anyagok

A Chicagóban 1975-ben ezüstérmet nyert Szerelmem, Elektra Jancsó Miklós egyik leglátványosabb filmje. Jancsó Gyurkó László színműve nyomán helyezte az ősi görög drámát és mítoszt a magyar pusztába. A 12 snittben, több száz statisztával, szemet gyönyörködtető koreográfiával elbeszélt mű zsarnokság és szabadság szimbolikus víziója. Jancsó azonban e folyamatosan szűkülő és táguló látványvilágba éles rendszerkritikát is rejtett. Elektra, Oresztész és az elődjét meggyilkoló Aigiszthosz király párharcával visszautal a kádárizmus születésére. „Amíg egyetlen ember él, aki nem felejt, senki nem felejthet” – fogalmazza meg az alapgondolatot Elektra – Törőcsik Mari, és a főnixmadárként feltámadó, zsarnokölő testvéreket vörös helikopter repíti oda, ahol a világban szükség lehet rájuk.

A film digitális felújítását 2014-ben a Magyar Nemzeti Digitális Archívum megbízásából a Magyar Filmlaborban végezték el. A DVD-kiadvány extráiban a felújított film mellett láthatunk egy részletet Nádasy László Illúziók című, 1998-ban készült Jancsó-portréjából, ahol Jancsó a hetvenes évek elejéről, gondolat- és formavilágának alakulásairól beszél. A kedden 16 órakor kezdődő bemutatón a Jancsó-forgatások műhelytitkaiba Kende János operatőr és Grunwalsky Ferenc rendező-operatőr avatnak be, akik évtizedeken át voltak Jancsó legközelebbi barátai, munkatársai.

A bemutató helyszíne: Uránia Nemzeti Filmszínház, Kávézó. A bemutatón levetítik a film és a Jancsó-portré egy-egy részletét.

Bővebb információért katt IDE!