A kilencedik Jihlavai Nemzetközi Dokumentumfilmes Fesztivál keretében létrejövő program szervezésében az IDF mellett az European Documentary Network is közreműködik. A rendezvény lehetőséget nyújt arra, hogy a résztvevők találkozhassanak az európai televíziók szerkesztőivel, producereivel, és terjesztőivel, valamint az európai dokumentumfilmes események szervezőivel, és természetesen nemzetközi, de főként kelet-európai alkotókkal.

Az East European Forum témája a minőségi kelet-európai dokumentumfilmek gyártása és finanszírozása: kelet-európai rendezők és független producerek huszonnégy dokumentumfilmes projectet mutatnak be az európai televíziós csatornák képviselőinek. A kapcsolódó workshop keretében a rendezők és producerek új technikákat tanulhatnak és az európai filmes piacról szóló előadásokat látogathatnak. A Directly to Viewer – Közvetlenül a nézőhöz vita a digitális doku új terjesztési lehetőségeiről fog szólni, a Children of Jihlava – Jihlava gyermekei pedig három esettanulmányt kínál az elmúlt években sikeres kelet-európai projektekből.

Az East Silver DocMarket második alkalommal kerül megrendezésre, de először fókuszálnak közvetlenül a kelet-európai régióra. A vásáron háromszázhatvan dokumentumfilmet kínálnak a régió minden országából, a résztvevők rendelkezésére áll majd egy videótár harminc lejátszóval reggeltől estig.

További információ a dokumentumfilm-fesztiválról: www.dokument-festival.cz., a workshopokról: www.DOCUinter.net, a filmvásárról: a www.eastsilver.net oldalon.