Ahogy a felnőtt közönség, úgy az iskolás csoportok is visszatértek a filmszínházakba, és a SuliMozi szervezői azt tapasztalják, egyre nagyobb számban választják az általános és középiskola diákok számára létrehozott  programsorozat vetítéseit. 

A 2021/22-es tanévben remek új címekkel bővült a kínálat. A Hot topic rovaton belül megtalálható az Anyáim története, az Ígéretes fiatal nő, a Tobi színei vagy a Könnyú leckék, a Tabu rovatban szerepel a Még egy kört mindenkinek, a Valan vagy a Floridai Álom. A Fiatalokról fiataloknak című válogatás állandó kísérőfilmet kapott: Schwechtje Mihály rövidfilmjét, a Ballagási cipőt.

 

"A SuliMozi program nagyon fontos munkát végez azzal, hogy kineveli a jövő nézőit a magyar film számára. Szuper élmény volt találkozni azzal a korosztállyal, akikről a filmünk szól. Érzékenyen fogadták, bátran kérdeztek és mondtak véleményt. Ritka alkalom, hogy magyar rendező teltházas vetítés után lelkes, kíváncsi közönséggel találkozhat - nekem ez megadatott a SuliMozi Extrának köszönhetően" - mondta el Schwechtje Mihály, az RLSM rendezője.

Az extra rovatban ezúttal nem egy műfajt emelt ki a SuliMozi, hanem egy legendás alkotóra hívják fel a figyelmet miniválogatással: a magyar filmtörténet megkerülhetetlen alakja, Jancsó Miklós 2021 őszén lenne 100 esztendős. Bár Miki bácsi 2014 óta nincs közöttünk, életműve, filmnyelvi vívmányai, szabad és bölcs szemlélete változatlanul hatást gyakorol számos menő filmrendezőre és mozirajongóra, Görögországtól Mexikóig – ezért is tartották fontosnak, hogy a SuliMoziban tisztelegjenek személye és művei előtt.

A vetítés utáni beszélgetés Kovács Gellérttel / fotó: Tóth Hajna

"A világ most aztán tényleg eléggé fura hely. S nem mindig tűnik biztonságosnak. De mi változatlanul hiszünk abban, hogy a mozi igenis bármikor segíthet, hogy az életet együtt érezzük szépnek. Annak minden színével és mozzanatával. Mert a SuliMoziban senki sem egyforma, s mindenki egyenlő: mindannyian nézők vagyunk, a filmekből tanulunk!" - olvasható az iskolai programsorozat közleményében.

A filmkatalógus elérhető online, illetve nyomtatott formában a mozipénztárakban. Csoportok jelentkézését várják, a részletekről és a sokszínű filmkínálatról a katalógusban olvashatsz.