A Népszabadság azt írja, hogy az MMKA és a filmművészszövetség talán még meg tudja rendezni a február eleji Magyar Filmszemlét. A lap emlékeztet arra, hogy az MMKA támogatta a filmterjesztést, a filmes kiadványokat, rendezvényeket, a Mozgókép Mestere díjat, fizette a nemzetközi kapcsolatokból adódó költségeket, aminek forrása most nem látszik. Ugyanakkor a közalapítványnak filmek gyártására felvett ötmilliárd forint bankhitele van. Ennek fedezetét a kormánnyal kötött 2013-ig szóló támogatási szerződés jelentette - amelynek értelmében 2011-ben hatmilliárdos támogatás járna az Alapítványnak.

A lap egy rejtélyes "magyar film támogatása" elnevezésű rovatot talált a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetési fejezetében - kétmilliárdos kerettel. A Népszabadság állítása szerint ebből a még meglevő állami filmstúdiókat fejlesztenék (esetleg Andy Vajna irányításával), mások tudni vélik, hogy ez az a filmes támogatás, amely majd a megszűnő közalapítvány helyébe lépő állami finanszírozó céghez kerül. A kultúráért is felelős tárcánál az MMK milliárdján kívül mindöszsze 175 millió szerepel „filmszakmai támogatások” címen, illetve egy 800 milliós tétel a Nemzeti Kulturális Alapnál, amelynek rendeltetése: filmgyártás.


A szétaprózott összegeket összeadva mintegy 3,2 milliárd forint állami filmtámogatás lesz 2011-ben. Ehhez hozzájöhet még az az egymilliárd forint, amit korábban zároltak. A lap szerint így az összeg már nem lenne olyan kevés. "Csak az a kérdés, kik osztanák el, és mire" - olvasható a Népszabadságban.

A teljes cikk itt olvasható.