Június 16-án vette kezdetét a Pride hónap, egy hónapon át tart, és július 15-én rendezik meg a felvonulást. Mint minden évben, idén is készült hozzá kampányfilm, ezúttal Tóth Luca animációs animációs rendezőt kérték fel. A fél perces kisfilmben két gördeszkázó, görkorizó, egymást megölelő lányt láthatunk, akik a végén kissé meglepve jönnek rá, hogy a Pride-felvonuláson vannak.

A Budapest Pride a Telexnek számolt be arról, hogy a kampányfilmet elküldték az RTL-nek, abból a célból, hogy adják le. A csatorna előbb bekérte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság véleményét, kíváncsiak voltak, milyen besorolás alá esik a kisfilm.

 

A Médiatanács szerint nem minősül társadalmi célű reklámnak, és a legmagasabb korhatárbesorolásba rakta a filmet. Ez azt jelenti, hogy 18 év alatt nem ajánlott megnézni, és csak este 10 és hajnali 5 óra között lehet vetíteni. A határozatban a Médiatörvény következő passzusára hivatkoznak:

Azt a műsorszámot, amely alkalmas a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy meghatározó eleme az erőszak, a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak a népszerűsítése, megjelenítése, illetve a szexualitás közvetlen, naturális vagy öncélú ábrázolása, az V. kategóriába kell sorolni. Az ilyen műsorszám minősítése: tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott.

Ez a szakasz 2021. óta szerepel a médiatörvényben komoly felháborodást váltva ki, többek között azért, mert korlátozza a transznemű, illetve nem heteroszexuális emberek jelenlétét a médiában. Azzal az indokkal tehát, hogy „népszerűsíti a homoszexualitást”, az este 10 utáni idősávba lehet száműzni Tóth Luca animációját.

A Telex úgy tudja, hogy „a kampányvideót másodlagos adók, a Viacom csatornái (Comedy Central, Paramount Network és MTV) leadják, az RTL nem.